Szijjártó Péter: Az idei év eddigi legnagyobb beruházását hajtják végre Nyíregyházán

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a W-Scope beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. június 17-én. A dél-koreai vállalat Nyíregyházán nyitja meg első európai üzemét, ahol elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfóliát fognak gyártani. A 290 milliárd forint értékű beruházás 1200 új munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Mintegy 290 milliárd forint értékben az idei év eddigi legnagyobb beruházását hajtja végre egy dél-koreai vállalat Nyíregyházán, ahol elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfóliát fognak gyártani - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a W-Scope beruházásának bejelentésén arról számolt be,

hogy a cég hazánkban nyitja meg első európai üzemét, a fejlesztés 1200 új munkahelyet fog teremteni és a megépülő gyárban évente 1,2 milliárd négyzetméternyi szeparátorfilmet fognak előállítani.

Beszédében kiemelte, hogy az autóipar mára minden kétséget kizáróan a magyar gazdaság gerincoszlopává vált, a szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint, és a lendület nem kopott meg,

ugyanis ez a szám az idei év első négy hónapjában elérte a rekordnak számító 3500 milliárd forintot.

És aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg, s a jövőbeli gazdasági növekedés alapjait tudja letenni - húzta alá, hangsúlyozva, hogy a globális autóipari forradalom tempóját diktáló, nagy nemzetközi vállalatok egyik kedvenc beruházási helyszíne Magyarország.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a W-Scope beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. június 17-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az európai autóipari átállás egyik zászlóshajója Magyarország, amely az elektromos akkumulátorok gyártásában és exportjában is nagyhatalommá vált.
Közölte, az ország a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik Kína és az Egyesült Államok után, ez ráadásul a jelenlegi évi 50 gigawattóráról 2025-re 150 gigawattórára emelkedik.

- sorolta.

Kitért arra is, hogy ezen "iparág passzátszelét keletről fújják", és a keleti nyitás stratégiájának egyik legfőbb eredménye, hogy a keleti vállalatok európai beruházásaik során kedvelt beruházási helyszínként tekintenek Magyarországra.

Mint közölte, a legtöbb beruházás 2019 és 2021 után jó eséllyel idén is Dél-Koreából fog érkezni az országba.

A miniszter végezetül rámutatott, hogy a dél-koreai vállalatok mára a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban, ami bizonyítja, hogy egy-egy beruházás újabb beruházások vonz.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke 9 százalékos növekedéssel megközelítette az ötmilliárd dollárt, és az is világos, hogy a kapcsolatrendszerből Magyarország rendkívül sokat profitál.