Elon Musk alaposan ráijesztett a konkurenciára: csődbe fogtok menni!

Elon Musk
Tesla CEO Elon Musk is pictured as he attends the start of the production at Tesla's "Gigafactory" on March 22, 2022 in Gruenheide, southeast of Berlin. - US electric car pioneer Tesla received the go-ahead for its "gigafactory" in Germany on March 4, 2022, paving the way for production to begin shortly after an approval process dogged by delays and setbacks. (Photo by Patrick Pleul / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Elon Musk nemrég egy interjúban volt kendőzetlenül őszinte, és kijelentéseivel nem kímélte a konkurenciát - számolt be róla a Villanyautósok. A Tesla vezetője arról beszélt, hogy az amerikai autógyártás történetében kizárólag a Ford és a Tesla olyan cég, amelyek soha nem mentek csődbe.
Vágólapra másolva!

Egyébiránt az sem titok, hogy a milliárdos saját vállalata is járt már a csőd közelében 2008-ban, azonban az utolsó percben a Daimler befektetése végül megmentette. Hosszú távon viszont a német konszern is jól járt az üzlettel, hiszen évekkel később már busás haszonnal adta tovább a Tesla részvényeit.

Musk a konkurenciából kiemelte a Riviant és a Lucidot. Mint mondta, ha ez a két vállalat nem változtat valamin sürgősen, elkerülhetetlen lesz a csődjük. Olyanok mint egy repülő, ami orral föld felé tart – példálózott Musk.

Az alábbi képen a Lucid Air modellek láthatók:

A Lucid egyébként 2021-et 748 millió dolláros (280 milliárd forint) mínusszal zárta, azonban még több mint 5 milliárd dolláros (1876 milliárd forint) tartaléka van. A Rivian 4,7 milliárd dolláros (1763 milliárd forint) veszteséget termelt 2021-ben, de még több mint 16 milliárd dolláros (6000 milliárd forint) készpénzállományon ül.

A Tesla egyébként 2019-ig volt veszteséges, azonban 2020 óta már jóval több pénzt termelt meg, mint amennyit valaha veszített.

A Tesla elnök-vezérigazgatója, Elon Musk Forrás: AFP/Patrick Pleul

A két startup még erősen növekedési fázisban van, és ahogy korábban a Tesla, ők is égetik a pénzt, ám termékeik sikeresnek tűnnek és rengeteg készpénzzel is rendelkeznek.

Arról nem is beszélve, hogy a Lucid mögött – részben -a világ legnagyobb befektetési alapja, a szaúdi PIF, a Rivian hátterében pedig például többek között, az Amazon áll.

Az alábbi képen a Rivian R1T látható:

Ennek alapján pedig úgy tűnik, hogy amíg ezek a végtelen pénzcsapok nem vonulnak ki, addig nehéz lenne elképzelni a csődöt.