Ha van búzája, egy országban a lakáselőleget is leteheti abból

búza, teljes kiőrlésű
Vágólapra másolva!
Egyes kínai ingatlanfejlesztők extrém megoldásokkal próbálják megnyerni a vásárlókat: akár gabonát vagy fokhagymát is hajlandók elfogadni előlegként – írja külföldi beszámolóra hivatkozva a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

A Central China Real Estate, a közép-kínai Henan tartomány legnagyobb fejlesztője egy nemrégiben megjelent hirdetésében azt közölte, hogy bizonyos ingatlanokért búzában is le lehet tenni az előleget.

A vevők a gabonával akár 160.000 jüan (közel kilencmillió forint) előleget is kiegyenlíthetnek.

(Az új lakások teljes vételára 37 és 47 millió forintnak megfelelő jüan között mozog.) A szokatlan értékesítési taktikák a vevők ösztönzésére szolgálnak, és rámutatnak Kína hatalmas ingatlanpiacának válságos helyzetére. Miután az Evergrande ingatlanfejlesztő tavaly nem tudta törleszteni adósságait, a szektor helyzete tovább romlott.

Illusztráció Forrás: Shaiith / Shutterstock

Egyébként nem a búza az egyetlen mezőgazdasági termény, amelyet az ingatlanosok elfogadnak: egy korábbi hirdetésben azt írták, hogy

fokhagymát is lehet adni előlegként, szintén Henan tartományban, amely az egyik legfontosabb búza és fokhagyma termesztő központ.

A Central China Real Estate kampányának híre bejárta a kínai médiát, a cég szerdán törölte is hirdetését.

A kínai ingatlanpiacot a lassuló gazdaság, a szigorú Covid-korlátozások és a fejlesztők körében terjedő adósságválság húzza vissza. Az ingatlaneladások 31,5 százalékkal csökkentek januártól májusig, ami felgyorsította az idei év első négy hónapjában mért 21 százalékos visszaesést – derült ki a múlt héten közzétett hivatalos adatokból. A China Real Estate Information kutatócég nemrégiben végzett felmérése szerint az ország 100 legnagyobb ingatlanfejlesztőjének eladásai májusban 59 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A hatóságok a jelzálogkamatok csökkentésével és a lakásvásárlásra vonatkozó szabályok enyhítésével igyekezték élénkíteni a keresletet.

Eközben egyre több fejlesztő talál ki ötletes, olykor meghökkentő megoldásokat az eladások ösztönzésére.

A Poly Real Estate, az ország egyik vezető fejlesztője például azt ígérte, hogy egy 100 kilogrammos disznót ad ajándékba a vásárlóknak, ha az ingatlanok egy meghatározott köréből választanak. A vállalat még azt is felajánlotta, hogy levágja a disznót a vevőknek.

Kínában a sertéshús az alapvető élelmiszerek közé tartozik, az ország termeli és fogyasztja a legtöbb sertéshúst a világon.