Megjelent a rendelet arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy 2022. július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja összefoglalójában a Bank360.hu.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a kormány döntött arról, hogy a kamatstopot és a hitelek törlesztési moratóriumát meghosszabbítja december 31-ig. A jelzáloghiteleseknek nem kell semmit tenniük a kamatstop további igénybevételéért. Azoknak azonban, akik még benne maradtak a törlesztési moratóriumban, külön nyilatkozatot kell benyújtaniuk a hosszabbítás érdekében.

Az eredetileg június végéig élő törlesztési moratóriumot a kormány automatikusan július 31-ig hosszabbította meg. Eddig az időpontig mindenki benne maradhat, aki július 17-én is benne volt.

Aki azonban augusztus 1-től is élni akar ezzel a lehetőséggel, egyelőre december 31-ig, annak július 31-éig kérelmeznie kell ezt a hitelezőjénél. A határidő jogvesztő, aki ezt nem teszi meg eddig, utólag nem pótolhatja

- figyelmeztet a Bank360.hu.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter most rendeletben határozta meg azt, hogy minderről hogyan kell tájékoztatni a bankoknak az érintett lakossági és vállalati ügyfeleket.

Ez alapján az alábbi szövegű levelet kapják majd meg a hitelezőjüktől a moratóriumos adósok:
„Tisztelt Ügyfelünk!
Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbította. A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában. A nyilatkozattétel feltételeiről és módjáról a honlapunkon nyújtunk részletes tájékoztatást az Ön részére."

A kitöltendő Nyilatkozat a miniszteri rendeletet tartalmazó Magyar Közlönyből nyomtatható ki.