Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását jelentette be szerdán a szigetország miniszterelnöke a törvényhozásban.

Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaságunk teljesen összeomlott" - közölte Ranil Vikremeszinge.

A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge figyelmeztetett arra is, hogy az országnak - az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt - nincs elég pénze üzemanyagimportra.

Úgy tűnik, zuhanórepülésben vagyunk"

 - fogalmazott.

Bejelentette egyúttal, hogy csütörtökön magas rangú indiai, a jövő héten pedig amerikai delegáció érkezik a szigetországba, hogy támogatásokról egyeztessenek, illetve úgy vélte, optimizmusra adnak okot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e héten Srí Lankába érkezett küldöttségével zajló megbeszélések is az ország adósságának átütemezéséről.

A hatóságok az egyik benzinkút előtt torlaszolják el az utatForrás: NurPhoto via AFP/Pradeep Dambarage/NurPhoto/Pradeep Dambarage

Colombo emellett donorkonferenciát szervez India, Kína és Japán részvételével - közölte.

"Nem egyszerű feladat talpra állítani egy országot, amelynek teljesen összeomlott a gazdasága" - fogalmazott Vikremeszinge, aki egyúttal az ellenzék támogatását kérte ehhez.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban nyilvánul meg.

Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.