Kiderült, mely országokban költik a legtöbbet az emberek a tömegközlekedésre

Architecture Art Escalator Europe French Highways Indoors Language Leisure Life Life Style Mural Nationality Painting Passage Passenger People Public Transport Stair Subway Transport Traveller Trip Urban Scene SQUARE FORMAT
Metro station in Lille. France.
Vágólapra másolva!
A tömegközlekedés világszerte több százmilliárd dolláros bevételt generál, azonban nagy különbségek vannak az országok között, ha azt vizsgáljuk, mely államban mennyit költ erre a lakosság. Egy friss felmérésben felállították a globális ranglistát.
Vágólapra másolva!

A tömegközlekedés világszerte 261 milliárd dollárnyi bevételt generálhat 2022-ben – derül ki a Statista Mobility Market Outlook című előrejelzésből.

Ez 21 százalékos növekedés lenne 2021-hez képest, azonban a tavalyi év a koronavírus-járvány miatt jelentős bevételkiesést hozott a tömegközlekedésben.

Mindazonáltal ez a bevételi szint még mindig eltörpül az autóipar mellett. Utóbbi szektor ugyanis idén mintegy 2000 milliárd dolláros bevételt generálhat, nagyjából 73,4 millió darab eladott autóval.

A Statista összesítése azt is megvizsgálta, hogy alakul a világ országainak rangsora, ha azt nézzük, az adott állam lakosai mennyit költenek tömegközlekedésre. A kutatásban tehát az elemzők azt nézték meg, hogy 2022-ben, egy átlagos hónapban, mennyi bevételt generál egy adott ország tömegközlekedése, egy utasra lebontva. A kutatásban 45 országot vizsgáltak, a regionális és lokális tömegközlekedési becslések alapján.

Az eredmények szerint egyértelműen az európai országok vezetik a listát.

A rangsor élén Svájc áll (46 dollár), míg a második helyre Hollandia (45 dollár), a harmadik helyre pedig Dánia (44 dollár) került.

Európában költ a legtöbbet a lakosság tömegközlekedésre Forrás: Photononstop/Photononstop/Franck Dunouau

Az élvonalban található még Svédország (42 dollár), Norvégia (40 dollár), Finnország (35 dollár), valamint Franciaország (33 dollár). A lista elejét tehát erőteljesen meghatározzák a skandináv államok. Az Egyesült Államok egyébként szintén 33 dolláros utasonkénti költséggel szerepel a listán.

A rangsor másik végén ázsiai és afrikai országok találhatók.

Pakisztánban, Nigériában, Kenyában, valamint Indiában az egy utasra eső havi átlagos bevétel 1 dollár körül mozog.

Kínában és Thaiföldön ez nagyjából 3 dollár, míg Japánban és Dél-Koreában 21, illetve 17 dollár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az összegek nem pusztán arra utalnak, hogy egy adott országban mennyire népszerű a tömegközlekedés. Azt is mutatják, hogy hol mennyire megfizethető az utazás ilyen módját választani.