Éveken át titokban tartottak valamit a Balatonnál, most leleplezték a törvénytelenséget

Ponty, Nyíregyháza, halászat, tó, lehalászás, hal, halas, horgász
Vágólapra másolva!
Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 köbméter térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 
Vágólapra másolva!

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei Balatonkenesétől egészen Dég településig követtek egy halszállítmányt, majd a rendőrség és a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) segítségével az élő halakat szállító autót ellenőrzés alá vonták. A hatósági szakemberek a Ford Transit típusú autó rakterében,

3 darab 200 literes hordóban összesen 23 darab pontyot találtak, melyek együttes tömege 128 kilogramm.

Az ellenőrzés alá vont személy a halakat egy balatonkenesei vízparti ingatlanon haltárolásra kialakított, megközelítőleg 40 köbméter térfogatú gödörben tartotta egészen az elszállításukig. Elmondása szerint

a horgász a Balatonból fogta ki a pontyokat a 2020 és 2021-es években,

majd az illegálisan kialakított haltároló gödörben gyűjtötte. Később egy Dég településen található magán-horgásztóba szállította volna őket ajándékként.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jogsértő horgásszal szemben a Nébih eljárást indított, többek között azért, mert bár jogszerűen fogta ki a halakat, de jogszerűtlenül, azaz nem leölve szállította el azokat a vízpartról.

Ezenkívül a hatóság vizsgálja a halak kereskedelmi forgalomba kerülésének körülményeit, valamint a hatósági engedély nélküli haltelepítés lehetőségét is.

A jogsértő horgász több százezer forintos halvédelmi bírságra számíthat.

A balatoni halgazdálkodási vízterületről jogszerűtlenül elvitt halak végül visszanyerték szabadságukat, az egyedeket – állatorvosi vizsgálat után – az ÁHSZ és a balatoni halőrök visszahelyezték eredeti élőhelyükre, a Balatonba - írja a hatóság tájékoztatásában.