Az agyhullámok működését figyelő sisakot fejlesztettek ki tudósok Kínában, ezzel segítve a hivatásos cenzorok munkáját az illegális online tartalmakat fogyasztók kiszűrésében – írja a nextshark.com.

Az eredményeiket egy rangos szaklapban már publikált tudósok szerint a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok, és a cenzorok is korlátokba ütköznek bizonyos esetekben, ha pontosan fel kell ismerniük egyes felvételeket. A kérdés különösen Kínában kiélezett, ahogy a nyíltan szexuális tartalmak fogyasztása törvénytelennek számít.

A pekingi Jiao-tong Egyetem tudósai által kifejlesztett fejfedővel azonban a pornócenzoroknak csupán a számítógép képernyőjét kell figyelniük, így az emberi agyhullámok kiugróan magas – rendellenes - működése alapján a rendszer automatikusan felismeri a szexuális tartalmú oldalakra látogatókat.Az eszköz képes arra is, hogy kiszűrje az agyban azokat a zajokat, amelyeket a fáradtság, vagy az érzelmek okoznak. A tudósok elmondása szerint a sisak ma még csak 80 százalékos pontosságú, de van lehetőségük arra, hogy további fejlesztésekkel növeljék pontosságát.

IllusztrációForrás: alexlmx 2017 (alexlmx 2017 (Photographer) - [None]/Alexlmx

Kínában, ahol illegális a pornóoldalak látogatása,a kormány nőket kér fel úgynevezett pornóértékelőknek, akik a mesterséges intelligencia segítségével ellenőrzik a digitális térben található kép- és hanganyagokat, és jelzik, ha valahol nem kívánt tartalomra bukkannak. A most alkalmazott technika azonban még nem 100 százalékos, ugyanis bizonyos (bonyolultabb hátterű) tiltott tartalmak továbbra is átcsúsznak a cenzorok radarjain.

A tudósok a sisakot 20-25 év közötti önkéntes kísérleti alanyokon tesztelték, akiknek azt a feladatot adták, hogy több pornógyanús tartalmú oldalt is megnézzenek. A kínai törvények betartása érdekében a tesztelési fázis során a tudósoknak le kellett takarniuk a felvételeken a szenzitív területeket. A kísérlet során megállapították, hogy az alanyok felhúzták a szemöldöküket, amikor meztelen képre bukkantak.

A fejlesztők elismerik, hogy az eszköz még messze nem tökéletes. Bár szinte az összes pornográf tartalmat képes volt felismerni, néhány téves riasztást is leadott.

Az idei év elején a kínai kiberbiztonsági szabályozó hatóság "tisztítási" kampányt indított a kínai közösségi média felhasználók "illegális" online tartalmainak "megtisztítására". A projekt célja egyúttal a kiberbűnözés, és egyéb online térben elkövetett bűncselekmények megfékezése is.