Ismét jelentősen nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon

munkavállaló, dolgozó, munkáltató
Vágólapra másolva!
Májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 4 millió 686 ezer volt. A március-májusi időszakra a foglalkoztatottak átlagos létszáma egy év alatt 99 ezerrel 4 millió 693 ezerre nőtt. Májusban a munkanélküliek száma 169 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. A március-májusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 165 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, az egy hónappal korábbi 3,5 és az egy évvel korábbi 4,1 százalékról - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt,

a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 74,2 százalék volt, 1,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 26,9 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éveseké 2,1 százalékponttal, 88,3 százalékra, míg az idősebb 55-64 éveseké 3,6 százalékponttal, 64,9 százalékra emelkedett.

A 15-74 éves munkanélküliek száma ugyanakkor 33 ezerrel csökkent.

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája a tavaly március-májusi időszakhoz képest 2,5 százalékponttal, 9,9 százalékosra mérséklődött, ennek ellenére az összes munkanélküli 17,6 százaléka közülük került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 2,9 százalékosra csökkent, míg az 55-74 éveseké gyakorlatilag nem változott, 3,1 százalékos volt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A március-májusban mért 74,2 százalékos foglalkoztatási ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb.

A munkában állók aránya a 2010-es, 56 százalékos mutatóhoz képest tartósan e kiemelkedő szint környékén alakul. Az ún. legjobb munkavállalási korú népességben a 90 százalékot közelíti, a 25-54 éveseknél ugyanis már 88 százalék fölé emelkedett a ráta. A foglalkoztatási adatok is jelzik, hogy a járvány és az elhúzódó háború ellenére sikeresek a kormány intézkedései a magyar gazdaság és a munkahelyek védelméért.

Magyarországon hosszú hónapok mintegy 4,7 millióan dolgoznak. A foglalkoztatottak létszáma közel egy esztendeje korábban példátlan szinten, 4,5 millió fő fölött jár az elsődleges munkaerőpiacon is. 2021 tavaszáról 2022 tavaszára mintegy százezerrel lett több munkahely hazánkban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatközlése további mérséklődést mutat a munkanélküliek számában. Arányuk az elmúlt évtized elejéhez képest a harmadára csökkent, az uniós átlagnak nagyjából a fele. Álláskeresőből még sosem tartott nyilván kevesebbet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint idén májusban.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a friss foglalkoztatottsági adatokkal kapcsolatban elmondta:

A hazai foglalkoztatás a világjárvány okozta átmeneti visszaesést tavaly tavaszra-nyárra ledolgozta. Három havi adat ismeretében már egyértelműen kijelenthető, hogy az ukrajnai háború sem okozott azonnali megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a rendkívül kedvező mutatók fennmaradását, a bérek további emelkedését vetítik előre."