A kínai miniszterelnök a héten arra figyelmeztetett, hogy súlyos áramkimaradások lehetnek az ország egyes részein a hőhullámok miatt, melyek jelentősen növelik az energiafogyasztást. Közben más területeken épp a heves esőzések jelentenek problémát.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a héten jelezte, hogy Kínának növelnie kell a széntermelési kapacitását, hogy megelőzze az áramkimaradásokat. Az ország északi és középső részein ugyanis egy hőhullám söpör végig, ami rekordszintre emeli az áramfogyasztást – írja az Oilprice.com.

Mindeközben a déli tartományokban a heves esőzések fenyegetik az ellátórendszert, többek között a legnépesebb tartománynak számító Kuangtungban.

Az északi hőhullám hatására viszont a lakosság hirtelen kezdi el nagy számban használni a légkondicionáló berendezéseket, ami azzal fenyeget, hogy túlterhelődik a villamosenergia-hálózat.

Kína egyébként az elmúlt hónapokban jelentősen növelte a szénkitermelését, miután a kormány megrendelést adott a szénkészletek bővítésére. A hatóságok még tavaly ősszel adtak utasítást a kitermelés fokozására, ahogy az ország energiahiánnyal küzdött, a szén világpiaci ára pedig az egekbe szökött.

Márciusban pedig már rekordot is döntött Kína szénkitermelése, 15 százalékkal haladva meg a 2021 márciusában mért szintet. Ezzel viszont az a probléma, hogy a bányászok a minőségtől függetlenül igyekeznek teljesíteni a mennyiségi elvárásokat. A kitermelt szén tehát nem ritkán alacsony hatékonyságú, csekély fűtőértékkel bír. A Reutersnek nyilatkozó elemzők épp azt hangsúlyozták, hogy a jelenleg fenyegető kínai energiaválság egyik fő oka, hogy a bányászok alacsony minőségű szénnel versenyeznek, kizárólag mennyiségi szempontok alapján.

Mindazonáltal Kína az elmúlt hónapban egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az energiabiztonságra. Az év elején a kormány közölte, hogy a következő években tartósan maximalizálni fogják a szén felhasználását. Annak ellenére is, hogy Peking korábban ígéretet tett a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.