Minden, amit a lakásfelújítási támogatásról tudni érdemes

Lakásfelújítás lépésről lépésre - Ne félj belevágni! otthon
Vágólapra másolva!
Már egy gyermekkel is komoly támogatást lehet kapni lakásfelújításra, egy kistelepülési ingatlan esetében viszont több, milliós nagyságrendű állami juttatás is elérhető. A három éve létező falusi csok és a tavaly óta meglévő otthonfelújítási támogatás érezhető pezsgést hozott a felújításokban. Cikkünkben ez utóbbi program legfontosabb elemeit gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Klasszikus lakásfelújítási program vette kezdetét a múlt év elején:

az akkori családügyi miniszter, ma már köztársasági elnök Novák Katalin nevével fémjelzett új otthonteremtési program egyik kulcselemeként lépett életbe az otthonfelújítási program.

A lehetőség a koronavírus árnyékában is rendkívül sikeresnek bizonyult, olyannyira, hogy a legfrissebb adatok szerint időarányosan ezzel a családtámogatási formával élt a legtöbb család.

A Magyar Államkincstár (MÁK) minapi közlése szerint 2021. januári bevezetése óta idén május végéig több mint 150 ezer támogatási kérelem érkezett be, s a program népszerűségét mutatja, hogy jelenleg hetente átlagosan háromezren nyújtják be igénylésüket.

A kincstár eddig 261 milliárd forintot utalt ki a családok részére.

Illusztráció Forrás: MTI

Mire használható a lakásfelújítási támogatás?

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint az otthonfelújítási támogatást házasságban élők, egyedülállók, élettársak is megkaphatják, a feltétel csak egy gyerek, akit a 12 hetes magzati kortól 25 éves koráig vesznek figyelembe. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, esetleg mozgáskorlátozottnak minősül, nincs életkori határ. Az igénylőknek megegyező lakóhellyel kell rendelkezniük, a gyermek(ek)nek ugyanabban a háztartásban kell élniük. Az egyik szülőnek egyéves, folyamatos (maximum harminc napra megszakított) társadalombiztosítási jogviszonyt kell még tudnia igazolni a juttatás igénybe vételéhez. (Hogy a kérelem benyújtása elektronikus úton miként történik, ahhoz az államkincstár honlapján tekintheti meg a kitöltést segítő videókat.)

A program segítségével a felújítási munkálatok költségeinek felét, de legfeljebb hárommillió forintot lehet támogatásként megkapni, ötven-ötven százalékban megosztva azt az anyagköltségek és a munkadíjak között.

Mivel a támogatás utófinanszírozást jelent – hiszen a számlákkal igazolt, elvégzett munkálatok alapján lehet megkapni az összeget –, kedvezményes, a csokos hitelhez hasonlóan legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitelhez is hozzájuthatnak a családok. Ennek összege legfeljebb hatmillió forint lehet, amelyből utóbb, az otthonfelújítási támogatás elnyerésével előtörleszthető hárommillió forint. (Részletes tudnivalókért kattintson ide.)

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Szinte mindenre igényelhető a támogatás

A programot szabályozó rendelet igen nagyvonalú, hiszen a benne felsorolt több tucatnyi tevékenységre lehet igényelni a támogatást, amelyek között a lakásban vagy házban előforduló szinte bármilyen felújítási munkálat megtalálható, de még például beépített konyhabútor vagy szekrény is. Sőt kerti munkálatokra – így többek között térkövezésre, kerítésépítésre vagy autóbeálló, garázs építésére is – fordítható az összeg.

Az államkincstár közlése szerint

a támogatást a leggyakrabban belső terek felújítására, tetőfelújításra, napkollektorra és a külső nyílászárók cseréjére fordították.

A GKI és a Masterplast közös felmérése szerint a legnépszerűbb célok közé tartozik továbbá a fürdőszoba felújítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, a napelemes rendszer kiépítése és a hőszigetelés. A felmérésből kiderül, hogy 2022 végéig a családok 7,8 százaléka biztosan, 12,4 százaléka valószínűleg élne az otthonfelújítási program lehetőségével.