A veszprémi várnegyed - veszprémi érsekség tulajdonában lévő - 18 épülete újul meg egyidőben, a beruházásra 39 milliárd forintnyi hazai forrást használnak fel - jelentette be Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese csütörtökön, Veszprémben.

Pém Attila közölte, hogy a várnegyed megújítása az igazgatóságuk felügyelete mellett zajlik, a munkálatok két ütemben valósulnak meg. Kutatók és régészek feltérképezték a vár történeti, védendő értékeit, megtörténtek a szükséges szakmai kutatások, majd ezek eredményeit figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozta ki a Vár Projekt terveit.

A felújítási munkákra öt céggel kötöttek szerződést, a Laterex Építő Zrt.-vel, a Fejér BÁL Zrt.-vel, a Vemévszer Kft.-vel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel és a B & G Generál Kft.-vel.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében fejlesztik a Veszprémi Érsekség várbeli épületeit.

A teljes beruházás 2025-ben zárul, de 2023-ra megújítják azokat az elemeket − a székesegyházat, a palota egyes fogadótereit, illetve bizonyos turisztikai és közösségi tereket −, amelyek a kulturális fővárosi programot szolgálják. A felújítás 35 ezer épített és tízezer szabadtéri négyzetmétert érint.

A Magyar Építők látványos felvételeiből készített galéria bemutatja a veszprémi várnegyed felújításának munkálatait:

A veszprémi várnegyed 18 épülete újul megForrás: magyarepitok.hu

A Magyar Építők cikke szerint várbeli épületek rekonstrukciós munkálatai a közelmúltban kezdődtek meg. A kivitelezési munkákat, főképp az építőanyag szállítását nagyban segíti egy tízemeletes épületnél is magasabb, országosan is különleges és egyedülálló állványzat.

Az állvány fontos szerepet tölt be az építkezésen: biztosítja a vár felújításához szükséges építési forgalmat, mindezt úgy, hogy nem akadályozza a közforgalmat, továbbá teljes mértékben óvja a környezetet.

Mindezt a Layher Allround moduláris állványrendszer alkalmazásával elkészült, hozzávetőlegesen 80 tonna súlyú térállvány biztosítja. A 80 tonna állványanyagból megvalósult szerkezet 42 méter magas és 12.000 köbméter állványzatot foglal magában. Három hétnyi alapozási munka után az állványzatot 50 ember építette fel, hozzávetőlegesen 2 hét alatt. 

A teher- és személyfelhordásra alkalmas, szabadonálló nehézállvány megvalósítása – különösen ekkora magasságban, ilyen terepviszonyok között – kétséget kizáró egyediséget kölcsönöz a projektnek.