Új korlátozást vezetnek be a Mol-kutakon

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
Péntek reggeltől kezdve egy új korlátozást vezetnek be a Mol-kutakon, amelynek jegyében napi maximum 50 literben korlátozzák a tankolható üzemanyag mennyiségét – hivatkozik a győri hírportál, az Úgytudjuk.hu értesülésére a Magyar Nemzet. Csütörtök este pedig már több Mol-kút Facebook-oldalán, így a kőszegi állomás oldalán is megjelentek a szabályozás részletei.
Vágólapra másolva!

A töltőállomásokon ettől a naptól kezdve magyar rendszámmal a kisnyomású kutakon már csak 50 liter üzemanyagot tankolhatunk hatósági áron.

  • A kisnyomású kútoszloppal rendelkező töltőállomásokon, magyar rendszámú személyautóval naponta legfeljebb ötven litert lehet tankolni az üzemanyagokból hatósági áron.
  • Nagynyomású kútoszlopoknál a magyar rendszámú, 3,5–7,5 tonna össztömegű, valamint a mezőgazdasági erőgépek továbbra is mennyiségű limit nélkül hatósági áron vásárolhatnak majd.
  • Ezen kívül azt is előírták, hogy péntektől kezdve üzemanyagkannába vagy edénybe csak piaci áron lehet majd tölteni benzint vagy gázolajat.

Érdekesség, hogy ha valaki üzemanyagkannába és autóba egyaránt tankolna, akkor mindkét esetben a piaci árat fogják felszámolni.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Amennyiben a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve külső edényzetbe történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében kerül sor, úgy a tankolás teljes mennyisége tekintetében a töltőállomáson irányadó piaci árat alkalmazzuk" – írták a Mol kőszegi oldalán, ahol azt is közölték, hogy miként lehet ezt elkerülni:

"Kérjük kedves vásárlóinkat, hogy amennyiben gépjárművük benzintankja mellett külső edényzetbe is tankolnának, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a benzintankba történő tankolás vételárának rendezését követően, önálló tranzakcióként szíveskedjenek megtenni."

Hozzátették: a tankolási szabályok betartását biztonsági kameráikon keresztül folyamatosan ellenőrzik.

Üzemanyaghiány?

A Mol lépését az indokolhatja, hogy nemrég kiderült: júliusban és augusztusban üzemanyaghiány várható Magyarországon. A dologban több tényező is közrejátszik: ezekben a hónapokban az aratás miatt a mezőgazdaság is a szokásosnál többet fogyaszt, miközben az OMV schwechati üzemében történt baleset okán kevesebb üzemanyag érkezik Magyarországra, illetve a Mol százhalombattai finomítójában is tűz ütött ki másfél hete.

Tankolás kannával

A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet

  • 1. § (1) bekezdés (b) pontja úgy rendelkezik, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha külön erre rendelt kútfejen (nagynyomású kútfej) a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi töltése céljából értékesítik;
  • 1. § (1a) bekezdése úgy rendelkezik, hogy „az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik".

Tehát bár minden más esetben az üzemanyagot hatósági áron szükséges értékesíteni, a szabályozás alapján egyértelmű a szándék, hogy a hatósági áras üzemanyag értékesítése elsősorban jármű töltése céljából kerülhet sor, hiszen például ha a vevő megjelenik 150 kannával a kúton és utána feltölti a román rendszámú kamionját, ki is játszotta a szabályozást.