Az ingatlanvásárlás általában egy ember életének legnagyobb befektetése, ezért a megtekintésnél fontos minden apróságra odafigyelni. Most szakember osztja meg gondolatait arról, melyek azok a részletek, amiknek különösen érdemes alaposan utánajárni.

Ingatlanvásárlásnál a vevők mindig az ár-érték arányt tartják a leginkább szem előtt, ennek megállapításához viszont nem elég a hirdetéseket böngészni.

A helyszíni bejárás során ugyanis teljesen más impulzusok érik az érdeklődőket és sok olyan tényezőre derülhet fény, ami a képek alapján nem feltétlenül egyértelmű vagy azt a tulajdonos nem is tüntette fel.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Vizsgálat szakértői szemmel

Örökérvényű alapszabály, hogy a kiszemelt lakást vagy házat nappali időszakban kell meglátogatni. Ez értelemszerűen azért fontos, mert világosban sokkal szembetűnőbbek az esetleges hibák, repedések, és olyan problémákat is észrevehetünk, amik később többletköltséget jelenthetnek majd a vásárló számára. A döntés meghozatala előtt érdemes még egyszer akár ingatlanossal, és építésszel is visszatérni a helyszínre, akik érzelmek nélkül, szakértői szemmel tudják megvizsgálni az adott lakást vagy házat.

Kérdezzük meg a szomszédot, de kezeljük helyén, amit mond

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt is tanácsolja a vásárlóknak, hogy csöngessenek át a szomszédokhoz, ezáltal ugyanis kaphatnak egyfajta képet arról, milyen a lakóközösség. Felhívta rá ugyanakkor a figyelmet, hogy bár sok információt kaphatunk, számos negatívum is elhangozhat, de ettől nem kell feltétlenül megrettenni.

Emberek vagyunk és alapvetően félünk a változásoktól. Ha új szomszéd költözik be, annak nem minden esetben örülnek a környéken lakók. Ezért számíthatunk arra, hogy a kérdéseinkre adott válaszokban lesz egy-egy elejtett negatív gondolat. Ilyen lehet, hogy valahol hangosan szokott ugatni a kutya, vagy hogy az egyik ingatlanban szoktak bulikat tartani. Ezek értékes plusz információk lehetnek, de érdemes azokat a helyükön kezelni" – fűzte hozzá a szakember.

Rendezett dokumentumok

A vételi ajánlat megtétele előtt mindenképpen nézzünk rá, hogy a tulajdonosi összetétel és a teherlap hogy néz ki. Itt jelenhetnek meg olyan dolgok, melyek teherként vannak számon tartva az ingatlanon és amiknek a hátteréről tudni kell. Ez lehet bármilyen bejegyzés, banki hitel, tartozás vagy elidegenítés. A hitelezést pedig csak ezeknek az információknak a birtokában tudjuk megtervezni, ezzel kalkulálni kell.