A Kínai Állami Hajóépítő Társaság (CSSC) leányvállalata Sanghajban átadta új konténerhajóját, mely egyúttal a legújabb rekorder a szállítási kapacitást tekintve - írja a gCaptain szakportál

Az Ever Alot névre keresztelt hajó 24.004 TEU szállítókapacitással rendelkezik, ezzel pedig nem hivatalosan elnyerte a rekordot jelentő címet a világ legnagyobb kapacitású konténerhajójaként. A hajó 400 méter hosszú, 61,5 méter széles, merülési mélysége pedig 17 méter. 

A képen az Ever Forward, amely a mostani világrekorder egyik testvérhajójaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Win Mcnamee

A TEU a 20 láb (~6 méter) hosszúságú fém konténert jelöli. A TEU-konténer magassága változhat, emiatt nem lehet pontosan más mértékegységekbe átkonvertálni. Az 1 TEU kapacitásra jutó maximum rakomány körülbelül 21.600 kilogramm.

 Videón az Ever Alot:

Az Ever Alot-ot a CSSC egyik leányvállalata szállította le a tajvani Evergreen Marine Corporation hajózási vállalat egyik leányvállalatának. A vállalat neve akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor tavaly az egyik óriásuk, az Ever Given, keresztbe fordult és beszorult a Szuezi-csatornába, ezzel napokra megbénítva a világ egyik fő kereskedelmi tengerhajózási útvonalát, óriási károkat okozva.A most elkészült hajó a hetedik az úgynevezett "Evergreen A" osztályban, és az első hajó az osztályban - és a világon -, amely átlépte a 24.000 TEU-s határt. A testvérhajója, az Ever Ace viselte eddig a világ legnagyobb konténerhajója címet 2021 júliusában történt átadásától kezdve. A korábbi hat járművet a Samsung Heavy Industries építette Dél-Koreában. Ezek a hajók - bár hasonló méretűek voltak - kicsit kisebb kapacitással, 23.992 TEU-val bírnak.

Az Ever Alot Kelet-Ázsia és Európa között fog közlekedni.