Több mint ezerszeres árkülönbség van a balatoni nyaralóövezetben

Monoszlói kastély
Vágólapra másolva!
Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínált nyaralók és lakóingatlanok között. A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai közül a legdrágább egy 2,2 milliárd forintos monoszlói kastély, de a milliárdos kategóriában szerepelnek még siófoki, gyenesdiási és balatonendrédi ingatlanok is. A legolcsóbb pedig egy Marcaliban vevőre váró présház 1,9 millió forintért. Azaz több mint 1.000-szeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább balatoni nyaralók között - írja az ingatlan.com.
Vágólapra másolva!

A nyaralóövezetekben található eladó lakóingatlanok népszerűsége jelentősen nőtt az elmúlt években az országos piacon belül, a járványhatás pedig fokozta a keresletet. Különösen igaz ez a Balaton-parti és a tó környékén lévő településekre, ahol nagyon komoly eltérés van az eladó lakóingatlanok árai között - áll a portál legújabb összeállításában, amely a nyári szezon indulása apropóján bemutatja a balatoni nyaralóövezet legdrágább és legolcsóbb ingatlanait.

Érdekes, hogy

a legdrágább és a legolcsóbb kínálatban szereplő ingatlan is a tó környékén, nem pedig a Balaton partján fekvő településen található.

Ez főként a megélénkült kereslettel magyarázható.A tóparti települések ingatlanai annyira megdrágultak, hogy sokak számára már csak a Balaton környéki helységek megfizethetők. A teljes balatoni nyaralóövezetet nézve a legolcsóbban 1,9 millióért lehet ingatlant vásárolni, a legmagasabb ár pedig június végén 2,2 milliárd forint volt, azaz több mint 1.000-szeres a különbség a két véglet között.

A Monoszlói kastély Forrás: ingatlan.com

Legolcsóbb és legdrágább ingatlanok a tóparton

A Balaton partján fekvő településeken eladásra kínált ingatlanok közül a legdrágább egy több mint 600 négyzetméteres alapterületű, 2.600 négyzetméteres telekkel rendelkező balatonföldvári kastély, amely 1,3 milliárd forintos árral szerepel a kínálatban. Utána egy újszerű, luxuskivitelű 390 négyzetméteres, 10 szobás, medencés gyenesdiási ingatlan következik, 1,12 milliárdért. A harmadik helyen szintén egy kastély szerepel, amely Siófokon található: a saját birtokkal, napelemparkkal ellátott ingatlan 2,55 millió eurós, azaz mostani árfolyamon valamivel több mint 1 milliárd forintos áron kelhet el.

A legolcsóbb tóparti településeken elérhető ingatlanok közé tartozik egy 1600 négyzetméteres telken álló 30 négyzetméteres balatonberényi nyaraló,

ahová még a villanyt be kell köttetni, a szóban forgó ingatlan 5,9 millió forintért eladó. Emellett egy balatonfőkajári, az ingatlanbesorolás szerint gazdasági épületnek számító, de nyaralóként eladásra kínált 20 négyzetméteres ingatlant 8,9 millió forintos áron hirdeti a tulajdonos. Majd egy balatonfűzfői 40 négyzetméteres, külterületi nyaraló következik 15 millió forintos összeggel.

A Balatonföldvári kastély Forrás: ingatlan.com

Végletek a Balaton környékén

A tóhoz közel eső, de nem közvetlenül a parton lévő települések kínálatában a legdrágább a Zánkától kicsit északabbra fekvő

Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1.600 négyzetméteres alapterületű kastély, amelyhez 100 ezer négyzetméteres telekterület és borbirtok is tartozik

- ezért 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.

Utána 3 millió euróért, azaz 1,2 milliárd forintért kínált birtok jön a sorban, amely a Zamárditól délebbre fekvő Balatonendréden van. Ezért a pénzért a vásárló többek között 2200 négyzetméteres alapterületű ingatlankomplexum jár, amiben egy 10 szobás kastély is helyet kap.

A harmadik legmagasabb árat Várvölgy képviseli, amely Keszthelytől északabbra fekszik. A kétszintes, több lakosztállyal ellátott, 700 négyzetméteres alapterületű éssaját aquaparkkal rendelkező luxus ingatlan 1,7 millió eurós, 680 millió forintos összeggel kapott helyet a kínálatban.

A Balaton-környéki településeket nézve a legolcsóbban egy marcali présházhoz lehet hozzájutni, a 30 négyzetméteres ház 1,9 millió forintért vár eladásra. Fonyódtól délre van Somogyvár, ahol 2,5 millió forintért egy 45 négyzetméteres felújítandóként hirdetett ingatlant lehet megvásárolni. Ez követi egy karádi családi ház, a Balatonboglártól délebbre fekvő település egyik - 48 négyzetméteres, felújítandó - családi házát 3,5 millió forintért kínálják a vevőjelölteknek.