Szexvideóval akarták lebuktatni a magyar színészt, aki egy amerikai milliárdos lányát szöktette meg

kávézó, kávéház, cukrászda, Budapest, 1930-as évek, 1940-es évek, Salm Lajos élete, társasági élet
Margitsziget Garden Party a Magyar Athlétikai Club klubházában, balra világos öltönyben Magyar Pál. ÉV 1941
Vágólapra másolva!
Kiváló teniszező is volt a női szívek meghódítója, aki az egyik leggazdagabb amerikai olajmágnás lányát is megszöktette. Bemutatjuk Salm Lajos gróf különlegesen izgalmas életét, akinek még a halála is rendkívüli volt.
Vágólapra másolva!

Salm Lajos 1885-ben, gazdag családba született Németországban, majd Bécsbe költöztek. Itt bőven volt ideje egyik kedvenc időtöltésének, a tenisznek hódolni. Bár az I. világháborúban megjárta a frontot, épségben hazatért onnan. Ezt követően élete egészen sajátos módon teljesedett ki, megannyi kalandos fordulattal és pikáns körülménnyel.

A kártyától a színészetig

Noha a teniszben és a nők körében igen sikeres volt, Salm egy másik szenvedélyében gyakran járt pórul.

Bécs előkelő társasági klubjában, a Jockey Clubban ugyanis szép lassan az egész vagyonát elkártyázta.

Nagy fordulat volt az életében, amikor az éppen Bécsben élő, magyar származású filmrendező, Kertész Mihály (aki később többek között a Casablancával vonult be a filmtörténelembe) filmszerepet ajánlott neki.

Salm Lajos rendkívül sármos, két méter magas fiatalember volt, így nem csoda, hogy felkeltette a rendező érdeklődését.

Salm három filmben is együtt szerepelt a Lucy Doraine művésznéven dolgozó Kovács Ilonkával, aki akkoriban a felesége is volt.

Salm Lajos aranyifjúként nőtt fel Bécsben Forrás: Fortepan / Széman György

Salm kalandvágyát azonban nem csillapította a filmezés. Még Bécsben kiszállt az iparból, és egy hirtelen ötlettől vezérelve Amerikába indult. A terve talán az volt, hogy a tengerentúlon új életet kezd, és visszaszerzi az elkártyázott vagyonát.

A gróf élete Amerikában sem volt unalmas. Olyannyira, hogy

egy fogadáson megismerkedett Milicent Rogers-szel, aki a Standard Oil olajtársaság elsőszámú örököse volt.

Rogers nagyapja (Henry Huttleston Rogers) ugyanis korának egyik legnagyobb vagyonnal bíró, kifejezetten nagy befolyással bíró üzletembere volt, akinek az olajipar mellett számos más üzletágból származott az óriási vagyona. Ebből következően a lány egész családja dúsgazdag volt, Milicent Rogers-re is tetemes örökségi részre számíthatott a különféle javakból.

A nagy lányszöktetés

Salm gyorsan elcsavarta a fiatal nő fejét, és együtt meg is szöktek Párizsba. Persze a lány mintegy akkor már százmillió dolláros vagyonnal rendelkező családja mindezt nem nézte jó szemmel. Utána mentek a lányak, visszavitték az Egyesült Államokba.

A helyzetet azonban bonyolította, hogy Salm és Rogers ekkor már házasok voltak, mi több, a nő gyermeket várt.

Salm pedig nem volt hajlandó elválni, és közölte, hogy apja lenne a gyermeknek, aki a Péter nevet kapta.

Milicent Rogers

A történet innentől olyan, mintha egy film cselekményét látnánk. A korabeli sajtóhírek szerint a lány apja azonnal megindította a válópert, arra hivatkozva, hogy Salm csupán a pénzéért vette feleségül a lányát. A bíróság ezt azonban nem fogadta el. A milliomos apa ezt követően Salm minden lépését figyeltette, hátha rábukkan valamilyen kompromittáló bizonyítékra a férfival kapcsolatban. A Kis Ujság 1926. december 14-i száma szerint Salm elképesztően magas összeget követelt a válásért, amiről az öreg Rogers hallani sem akart.

"Ekkor valóságos detektív hadjáratot indított az após a vő ellen. A szó szoros értelmében megfigyeltette minden lépését, így próbált bizonyítékot gyűjteni, hogy Salm gróf házasságtörést követett el. Salm gróf azonban rendkívül óvatos volt, vigyázott minden lépésére és a válásért olyan magas összeget követelt, amiről Rogers még csak beszélni sem akart, hanem újabb tervet eszelt ki."
(Kis Ujság, 1926. december 14.)

Az apa ekkor új tervet eszelt ki.

Megállapodott egy magyar származású színésznővel, hogy 10 ezer dollárt fizet neki, ha leszállít egy felvételt arról, hogy Salm megcsalja a feleségét

– hiszen ebben az esetben a bíróság kimondhatná a válást házasságtörés miatt. Salmot sikerült is rávenni a légyottra, az öreg Rogers pedig ismét bíróság elé vitte a válást. Salm azonban itt teljes nyugalommal közölte, hogy pontosan tudja, ki a nő a felvételen (egyébként régi ismerőse volt), de kijelentette, hogy a férfi nem ő, hanem egy rá hasonlító színész. Utóbbi alátámasztására még tanúkat is felvonultatott. A bíróság ismét nem mondta ki a válást.

A gróf Budapesten is jól ismert tagja volt a társasági életnek Forrás: Fortepan / Magyar Bálint

A bonyodalom akkor ért véget, amikor Salm hosszú jogi küzdelem után sem tudta elérni, hogy a fia hozzá kerüljön, pedig idővel már ő adta be a válókeresetet. Arra hivatkozott, hogy a felesége kizárólag az apja nyomására hagyta el őt.

Végül az ügy azzal zárult, hogy a felek egyezséget kötöttek. Ennek értelmében Salm gróf 500 ezer dollárt kapott az apósától.

Cserébe beleegyezett a válásba, és abba is, hogy a kis Péter állandó jelleggel az anyjával fog maradni. Az eset világszerte nagy nyilvánosságot kapott, hiszen elképesztően nagy összegről volt szó, ma körülbelül 8 millió dollárnak felel meg az infláció alakulását figyelembe véve. Ráadásul a történet kalandossága szintén megmozgatta a hírlapolvasók fantáziáját.

Érdekesség, hogy Milicent Rogers nem sokkal később egy argentin földbirtokossal házasodott össze, ám tőle is rövid időn belül elvált. A férfi 300 ezer dollár bánatpénzt kapott.

A budapesti évektől az öngyilkosságig

Salm a válás után visszatért Bécsbe, ahol tenisziskolát kezdett üzemeltetni. Idővel pedig jött az újabb fordulat, és Budapestre költözött. Itt borkereskedést nyitott, illetve egy boksziskolát támogatott a vagyonából, amely szegény gyerekeket segített a jobb élethez.

Ugyancsak érdekesség, hogy ebben az iskolában kezdett el bokszolni Énekes István, aki 1932-ben aranyérmes lett a Los Angeles-i olimpián.

Salm a fentiek mellett tagja volt a Park Clubnak, a Balatoni Yacht Clubnak, valamint a Lawn Tennis Clubnak is.

A gróf a budapesti társasági élet híres alakja lett, és a pénzéből még azt is megtehette, hogy a város egyik kiemelkedően elegáns szállodájában, a Dunapalotában béreljen magának lakosztályt.

A Dunapalota, ahol Salm Lajos az élete utolsó napjait töltötte Forrás: Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

Végül 1944 júliusában mindenkit sokkolt a hír, hogy az 59 éves Salm, aki mindössze három éve tartózkodott Budapesten, öngyilkos lett. A Magyarország 1944. július 11-i száma úgy számolt be az esetről, hogy

Salm a Dunapalotában lévő lakásának harmadik emeleti ablakából levetette magát a Mária Valéria utcára, és azonnal meghalt.

Az öngyilkosság városszerte megdöbbenést okozott, és az Arcanum tárházában elérhető források alapján azonnal el is indultak a pletykák, hogy mi állhatott a háttérben.

"Az előkelő pesti társaságnak, a klubok világának szomorú szenzációja van: az ismert osztrák származású arisztokratának, gróf Salm Lajosnak a halálugrása."
(Magyarország, 1944. július 11.)

Bár a mai napig nem tisztázott, hogy mi állhatott az öngyilkosság hátterében, a korabeli sajtó arról írt, hogy a halálát megelőző időszakban a levertség tünetei mutatkoztak rajta, illetve visszavonultan kezdett élni, és arra panaszkodott, hogy súlyos beteg.

A hozzátartozói akkor úgy vélték, hogy idegösszeroppanás állhatott az öngyilkosság mögött.

Bárhogy is volt, Salm Lajos élete rendkívül kalandosan alakult. A társasági élet központi alakja volt Budapesten, ahol szinte magyarként élt, nemzetközi tenisztornákon szerepelt, a Milicent Rogers-szel kötött házassága pedig a világsajtót is megmozgatta.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!