A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Ezzel a jegybanki alapkamat 7,75 százalékra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank épületeFotó: Polyák Attila - Origo

A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, az overnight betét kamata 7,25 százalék, a fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

Virág Barnabás: Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezár

A megnövekedett kihívások miatt szükség van arra, hogy az alapkamat és a jegybanki betéti kamat összezárjon, ez csütörtökön megtörténik - jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Felidézte: a monetáris tanács keddi ülésén 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Közben az egynapos betéti kamat és az egynapos hitelkamat, továbbá az egyhetes fedezett hiteleszköz kamata 135 bázisponttal emelkedik, az egynapos betéti kamat 7,25 százalékra, a másik kettő 10,25 százalékra.

Előrevetítette: az összezárás második lépése a csütörtöki betéti tenderen fog bekövetkezni, amikor az egyhetes betéti kamat is az alapkamat szintjére emelkedik. (A múlt heti tenderen 7,25 százalék volt a meghirdetett kamat).
Az MNB továbbra is készen áll arra, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatával rugalmasan reagáljon amennyiben ezt rövidtávú pénzpiaci mozgások indokolják - hangsúlyozta.