Bírsággal sújtják a fodrászatokat egy olasz városban a többszöri hajmosás miatt

szalon, hajmosás, fodrász, fodrászat, haj
Young happy woman having cup of coffee while washing hair at hair salon.
Vágólapra másolva!
Egy olasz város polgármestere megtiltotta a fodrászoknak és borbélyoknak, hogy többször alaposan átmossák a vendégek haját, arcát, ugyanis a hőhullám és az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya miatt takarékoskodni kell a vízzel - írja a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Carlo Gubellini, a Bologna közelében fekvő Castenaso kisváros polgármestere azzal érvel, hogy

a dupla hajmosással a fodrászatok naponta több ezer liter vizet pazarolnak el.

A tiltást gyakori ellenőrzések kísérik, az ellenszegülőket akár 500 eurós (mintegy 200.000 forint) bírsággal is sújthatják. Vélhetően Gubellini az egyetlen polgármester Olaszországban, aki ilyen intézkedést hozott. Döntését azzal indokolta, hogy Olaszország az intenzív, elhúzódó hőhullám miatt brutális szárazsággal és aszállyal küzd.

A 16.000 lakosú Castenasóban 10 fodrászat és borbélyüzlet működik.

Amikor a hajmosás élvezet Forrás: Shutterstock/ Drazen Zigic

"Ha megszorozzuk az egyes ügyfelek által felhasznált vízmennyiséget, akkor napi több ezer liter is pocsékba mehet a felesleges második hajmosás miatt.

Szombaton adtuk ki a rendeletet, tekintettel arra, hogy a fodrászok vasárnap és hétfőn zárva vannak, hogy bőven legyen idejük alkalmazkodni." - nyilatkozta a polgármester.

Az intézkedés irányelveit részletező kézikönyv szerint egy megnyitott csapból percenként 13 liter víz folyik el, és legalább 20 liter szükséges a kétszeri hajmosáshoz, öblítéshez. Az intézkedés - aminek a lakosok többsége örül, hiszen belátták, hogy a javukat szolgálja - szeptember végéig marad érvényben.

Néhány fodrászatban azonban fontos kritikát is megfogalmaztak: néhány termék használata, vagy a túl zsíros, piszkos haj, igényli a többszöri mosást, öblítést.

Gubellini elmondta: reméli, hogy még az intézkedés lejárta előtt finomítani tudnak rajta, de hangsúlyozta, hogy a helyzet "valóban riasztó".

Más olasz városok polgármesterei is vezettek be vízfogyasztást csökkentő intézkedéseket, többek között Milánóban, ahol elzárták a nyilvános szökőkutakat.