Legyőzöttnek hitték a szörnyeteget ebben az afrikai országban, de most feltámadt

Zimbabwe készpénz hiány
Coins and banknotes issued by Zimbabwe's central bank lying on a table in Harare, Zimbabwe, 10 October 2017. Photo: Watson Ofumeli/dpa
Vágólapra másolva!
Újabb csapást szenvedett el a zimbabwei gazdaság júniusban. Az állami adatok szerint ugyanis az infláció a múlt hónapban megközelítette a 200 százalékot.
Vágólapra másolva!

Elképesztő áremelkedéstől szenved Zimbabwe lakossága.

Csak júniusban ugyanis 191 százalékos volt az éves fogyasztói árnövekedés

– írja az Africanews az ország statisztikai hivatalának adatai alapján.

A hatalmas inflációt jelentős részben az orosz-ukrán háború hatásai fűtötték, azonban az afrikai ország gazdasága már a háborút megelőzően is igen nehéz helyzetben volt. Az elmúlt hónapok drámai áremelkedését jól mutatja, hogy májusban 66 százalékról 130 százalékra emelkedett az infláció.

Brutális inflációtól szenved a zimbabwei lakosság Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tafadzwa Ufumeli

Noha a zimbabwei pénzügyminiszter, Mthuli Ncube azt mondta, hogy a kormány kész mindent megtenni, hogy korlátozza az áremelkedéseket, a lakosság egyelőre még vár az érdemi intézkedésekre.

Zimbabwe egyébként a globális gazdaságtörténet egyik legsúlyosabb hiperinflációját szenvedte el 2008-2009-ben.

Akkoriban a pénzromlás üteme olyan drasztikus volt, hogy már a 100 ezer milliárd dolláros zimbabwei dollár bankjegy sem volt elég arra, hogy a vásárlók alapvető élelmiszereket vegyenek a boltokban.

Zimbabwe azonban ezt követően is súlyos problémákkal küzdött, elsősorban a helyi fizetőeszköz elértéktelenedése miatt. Miként arról az Origo is beszámolt, az ország sokáig súlyos készpénzhiánnyal küzdött, majd 2018-ban a zimbabwei kormány már lehetővé tette, hogy a lakosság hozzáférhessen az amerikai dollárhoz az ország pénzváltóiban, de aztán szigorítani kellett az intézkedésen.

Ahogy ugyanis az afrikai állam fizetőeszköze egyre jobban elértéktelenedett, az árak pedig emelkedtek, úgy nőtt a lakossági kereslet a stabil amerikai dollár iránt.

Később pedig Zimbabwe egy új pénznem bevezetésével szerette volna enyhíteni a gazdasági nehézségeken. Szintén 2019-ben a kormányzat végül azonnali hatállyal megtiltotta a külföldi pénznemek használatát az ország belföldi kereskedelmében. A tiltás kiterjedt a lakosság körében legkedveltebb, egyedüli értékállónak tekintett valutára, az amerikai dollárra is.