Ellenőrzést indítanak a hatóságnál, mely a későbbi halálgépek gyártását felügyelte

boeing 737 max
An American Airlines Boeing 737 MAX airplane takes off on a test flight from Dallas-Fort Worth International Airport in Dallas, Texas, on December 2, 2020. - The Boeing 737 MAX is taking another key step in its comeback to commercial travel by attempting to reassure the public with a test flight by American Airlines conducted for the news media. (Photo by Cooper NEILL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai közlekedési minisztérium megkezdte annak az átvilágítását, hogy a szövetségi légügyi hivatal (FAA) miként felügyelte a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártását.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint az ellenőrzés célja annak felmérése, hogy az FAA hogyan felügyelte különösen a gyártás során felmerülő problémák felismerését és megoldásukat, illetve az alkalmazottakra nehezedő nyomással kapcsolatos panaszokra adott válaszokat.

A Boeing egyik 737 MAX típusú gépe felszállást hajt végre egy amerikai repülőtéren Forrás: AFP/Cooper Neill

A minisztérium megjegyezte, hogy

Ennek fényében kérvény érkezett az amerikai törvényhozóktól, hogy kezdjék meg annak ellenőrzését, hogy az FAA miként végezte a gyártás felügyeletét.

A Boeing 737 MAX közlekedését két baleset után felfüggesztették.

2019. március 10-én az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737 MAX 8-as repülőgépe lezuhant Etiópiában, 157 ember halálát okozva. 2018. október 29-én 189 ember esett áldozatul a Lion Air hasonló típusú repülőgépének lezuhanásának Indonéziában.

A Boeing vezetése ezt követően elismerte, hogy mindkét esetben meghibásodott az átesésvédelmi rendszer (MCAS), mielőtt a repülőgépek lezuhantak. Ezt követően számos ország felfüggesztette az ebbe a sorozatba tartozó repülőgépek üzemeltetését.