Itt az olajkartell bejelentése a kitermelésről

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
sunset at crude oil refinery with pipeline network
Vágólapra másolva!
Az OPEC+ korábban tett ígéretének megfelelően napi 648 ezer hordóval növeli termelését augusztusban - jelentette be a kőolaj-exportáló országok szervezete csütörtökön a Bécsben tartott havi rendszeres online ülése után.
Vágólapra másolva!

Az OPEC+ legutóbbi, június 2-i ülésén úgy döntött, hogy júliusban és augusztusban egyaránt napi 648 ezer hordóval (bpd) növeli a kitermelést, szemben a korábbi, havi 432 ezer hordós növelésre vonatkozó tervvel. A mostani ülésen a szervezet csak az augusztusi termelési tervéről nyilatkozott, a szeptemberiről nem tett említést.

Az OPEC-re, valamint a kartellhez informális együttműködés formájában csatlakozott többi nagy olajtermelő országra erős politikai nyomás nehezedik az iparosodott országok részéről, hogy a kínálat növelésével fékezzék a benzinárak meredek emelkedését.

A termelés fokozatos növelésével a szervezet már közel elérte a koronavírus-járvány előtti idők kitermelési szintjét.

Az olajárak 2008 óta a legmagasabb szintre szöktek az idén, és márciusban hordónként 139 dollár fölé emelkedtek, miután az Egyesült Államok és Európa szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen ukrajnai katonai inváziója miatt.

Az árak azóta csökkentek ugyan, de csütörtökön még mindig 115 dollár felett voltak, mivel a kínálat szűkös, és az OPEC-államoknak kevés extra kapacitásuk van a termelés gyors növelésére. Az OPEC+ néven ismert együttműködés egyes tagjai a fejlesztési beruházások és a kellő kapacitás hiánya miatt nem képesek teljesíteni a rájuk eső termelési kvótát.

Illusztráció Forrás: shutterstock

"A kínálat szűkösségétől való félelem felülmúlja a recessziós aggodalmakat. Globális szinten rendkívül csekély tartalékkapacitással rendelkezünk" - mondta Ehsan Khoman, a MUFG bank munkatársa.

A Commerzbank elemzője Carsten Fritsch szerint például Líbia ismét kitermelési nehézségekkel küzd. Az orosz olajtermelés továbbra is magas szinten folyik. "Oroszország termelése eddig nem esett vissza olyan jelentősen, mint azt sokan kezdetben feltételezték, de még mindig jóval a válság előtti szint alatt van" - mondta Fritsch.

Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta, hogy értesülése szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek - a két OPEC-tag, amely jelentős tartalékkapacitással rendelkezik - aligha tudja növelni a kitermelést.

Miközben az EU az év végétől nélkülözni kívánja az orosz olaj nagy részét, más országok, mint Kína vagy India jelentősen növelték az orosz olaj behozatalát. Moszkva ugyanis a Brent olajhoz képest mintegy 25-30 százalékos árengedménnyel kínálja olaját. Az olajellátás miatti aggodalmak mellett Európa az alacsonyabb orosz szállítások következtében még gázhiánnyal is küzd. "Európában jelentősen megnőtt a gázszolgáltatás korlátozásának a valószínűsége. Az eurózóna technikai recessziójának lehetősége egyre nagyobb" - írja a Fitch Ratings.