Veszélyes mennyiségű hidrogén-cianidot találtak egy élelmiszerben, ne fogyassza el

sárgabarack barackmag magok
Vágólapra másolva!
Szárított sárgabarackmag jelentette veszélyre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Vágólapra másolva!

A "Golden Lily szárított sárgabarackmag, 100 g" nevú termékben a megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalmat mutattak ki. Ez rendkívül veszélyes.

A problémás termék adatai:

Termék megnevezése: Golden Lily szárított sárgabarackmag, 100 g

Bejelentő: RASFF (Belgium)

RASFF referenciaszám: 2022.2921

Márka: Golden Lily

A termék eredete: Kína

Minőségmegőrzési idők: 2022.08.01; 2022.12.01.; 2023.02.01.

Tételszámok: 101158 és 101163

Kiszerelés: 100 g

Kép a termékről:

Ellenőrizze a termékadatokat, ha vásárolt ilyen terméket! Forrás: Lászlóné Pécsi Paula

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Miért veszélyes az anyag jelenléte?

A Nébih tájékoztatója szerint az utóbbi időben egyre növekvő mennyiségben közvetlen fogyasztásra szánt nyers sárgabarackmag termékek jelentek meg a piacon (pl. egészségboltokban, interneten). Egyes weboldalak ezeket a termékeket úgy hirdetik, hogy megelőzik vagy gyógyítják a rákot. A sárgabarackmag fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel.

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át.

A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Általában a keserűnek nevezett sárgabarackmagok nagyobb mennyiségben tartalmaznak amigdalint, mint az édesnek nevezett magok.

Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet.

A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet.

Kiemelt képünk illusztráció.