Amikor a lakáseladásról van szó, még a legkisebb apróság és bölcsen befektetett energia is busásan megtérülhet a tulajdonosnak. A következő összeállításunkban ezért hasznos praktikákat gyűjtöttünk arra, hogyan is készítsünk fel egy ingatlant az eladásra.

Az Ingatlanbazar szakemberei szerint az első néhány percben eldől, szóba jöhet-e komolyan egy adott lakás vagy sem az ingatlant megnéző érdeklődőknél.

Rend a lelke mindennek

Tény, hogy az első benyomás – akárcsak az ismerkedésnél – döntő lehet, ezért ha már eljutottunk az érdeklődők fogadásáig, mindenekelőtt alaposan takarítsunk ki és rakjunk rendet,hogy a lakás tiszta és rendezett otthon benyomását keltse. Mivel a lakásvásárlók döntéseit (is) nagyban befolyásolják az érzelmek, más módon is igyekezzünk a barátságos otthon benyomását kelteni: szellőztessünk ki, engedjünk be minél több fényt, és fűtsünk be, hogy kellemesen meleg legyen. Már a bejárat és a környéke is sokat elárul; a szépen metszett sövény, a virágos terasz, az új lábtörlő, az ízléses ajtódísz kellemes otthont sejtet. Belül az ajtókat, a tűzhelyet alaposan mossuk le, s fordítsunk külön figyelmet a fürdőszoba, a vécé tisztaságára.

Ha biztosra akarunk menni, főzzünk egy friss kávét vagy süssünk egy tepsi süteményt is, aminek illatától rögtön otthon érzi magát az emberForrás: Shutterstock/ Studio Romantic

Érdemes beruházni egy festésre is, a friss festés ugyanis nagyon jó benyomást kelt, és szinte újnak láttatja a lakást, eltakarva a „használat" kisebb-nagyobb nyomait. Válasszunk semleges, világos színeket, ezek a teret is nagyobbnak láttatják! A beázások, az esetleges penészesedés nyomait szakszerűen tüntessük el.

Az olyan kisebb javításokra is figyelmet kell fordítani, mint a nehezen csukódó ajtó, a rozoga kilincs, vagy a leszakadt redőny, ezek ugyanis meglehetősen szembetűnőek az árgus szemekkel figyelő látogató számára.

Ne legyel túl személyes

Bármily meglepően hangzik, de kifejezetten segít az eladásban a személytelenítés. Ezért minden felesleges tárgyat, csetreszt pakoljunk el szem elől, mert a túl sok személyes holmi megnehezíti, hogy az érdeklődők a saját leendő otthonukként lássák a lakást. Egy potenciális érdeklődő a saját tárgyai és bútorai között, a saját ízlésének megfelelően szeretné elképzelni a lakást, ne akadályozzuk meg hát benne. Éppen ezért próbáljunk meg eltüntetni mindent, ami egy kicsit is extrém (ezért lehet hátrány például a rikító színű fal), legyen szó dekorációról vagy más extravagáns berendezési tárgyról. Egy friss gyümölcsökkel teli tál vagy egy váza friss virág azonban pozitív benyomást kelt.

IllusztrációForrás: Shutterstock/ Breadmaker

Sokszor már az ingatlanhirdetések mellett megjelentetett fotókon is feltűnik a fregolit a száradó ruhákkal, a mosatlan edények, régi beázás, koszos fürdőkád, plüssállathegyek, művirág, karácsonyi dekoráció, hűtőmágnes-gyűjtemény stb. ez mind-mind az eladás gátja lehet!

Optikai tuning

„Home staging", azaz „színpadra állítás" a lakások profi felkészítését jelenti az eladásra. Külön szakemberek szakosodtak arra, hogy a lehető legkedvezőbb színben tüntessék fel a kínált ingatlant – ez természetesen nem a lakás hibáinak, hiányosságainak durva elfedését jelenti! –, így segítve elő a gyorsabb eladást.

A home staging tulajdonképpen a lakás „optikai feltuningolásának" technikáit jelenti, és Amerikában már évtizedek óta sikerrel alkalmazzákForrás: Shutterstock

A megbízott szakember végigjárja az eladni kívánt ingatlant, fényképeket készít, majd javaslatot ad arra, hogy az adott helyiségben mit kellene tennie a tulajdonosoknak, hogy az ingatlan minél kedvezőbb benyomást nyújtson az érdeklődők felé.