Az arany árfolyama több mint fél éve nem látott mélypontra süllyedt a hét első felében, miközben a befektetők világszerte gazdasági visszaeséstől tartanak. Ez pedig elsőre igen különös jelenség, hiszen a bizonytalan időszakok általában az arany felé terelik a befektetőket.

Az azonnali szállítású arany árfolyama kedden 2,2 százalékkal gyengült, elérve az unciánkénti 1767 dolláros szintet. A nemesfém határidős jegyzése szintén 2 százalék körüli esést mutatott (ugyancsak 1767 dollárig). Vagyis az arany ára több mint fél éve nem látott alacsony szinteken mozog – írja a Mining.com. Utoljára május közepén fordult elő, hogy az árfolyam 1800 dollár alá esett.

Ez elsőre különösnek tűnhet. Általában ugyanis az tapasztalható, hogy az olyan bizonytalan világgazdasági időszakban, mint a jelenlegi, a befektetők inkább aranyat vásárolnak. A nemesfém ugyanis hagyományosan stabil menedékeszköznek számít, amely védi a vagyont a gazdasági visszaesés az infláció ellen.

Az augusztusi szállítású arany unciánkénti árfolyamának alakulása keddenForrás: Investing.com

Most azonban úgy tűnik, hogy az arany együtt gyengül a kockázatos eszközökkel (például a részvényekkel). Nem mellékesen pedig az amerikai dollár nagyjából 20 éve nem látott erős szintekre emelkedett. Ez szintén jelentősen befolyásolja az arany árát, hiszen a világpiacon dollárban számolják el a nemesfémet.

Összességében tehát az látszik, hogy a befektetők számára most van vonzóbb alternatíva az aranyhoz képest – mondta Chris Gaffney, a TIAA Bank szakértője.

Közben a Kitco Metals vezető elemzője hozzátette, rövidtávon az arany és az ezüst is tovább gyengülhet, ezzel pedig a nemesfémek ellen fogadó spekulánsok is megjelenhetnek a piacon. Egyelőre tehát nem látszik, hogy az arany kellően vonzó menedékeszközként tudna működni a bizonytalan időszakban.