Újabb erős hónapot zárt a kiskereskedelem Magyarországon

Spar
Budapest, 2019. május 8. Zöldség és gyümölcs részleg a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 12, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a tavaly májusihoz viszonyítva.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7 százalékkal emelkedett a forgalom.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának átlagosan 9,5 százalékos növekedésén belül az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 54,0 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 35 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 9,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 7,9, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,1 százalékkal növekedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal csökkent tavaly májushoz viszonyítva.

Forrás: MTI/KSH

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal növekedtek.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 11,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 31,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.