Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi növekedés két hónap csökkenés után következett be.

A májusi növekedés a legmagasabb tavaly június óta, amikor az előző évi járvány bázishatása gyengülni kezdett.
A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. 

IllusztrációForrás: MTI/Komka Péter

A járműgyártás - három hónap csökkenés után - kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. A számítástechnikai iparág a januári visszaesés után februártól áprilisig 2-7 százalék közötti emelkedést mutatott, míg az élelmiszeripar tavaly augusztus óta folyamatosan kétszámjegyű növekedést regisztrál.
Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában.A májusi ipari termelés részletes adatait jövő szerdán, július 13-án közli a KSH.