A Szuezi-csatorna Hatósága hétfőn 7 milliárd dolláros (2788 milliárd forint) rekordnyereséget jelentett a 2021-2022-es pénzügyi évre, miután ismételten megemelte a világkereskedelem kulcsfontosságú szakaszán áthaladó hajók tranzitdíjait.

A 15 százalékot meghaladó inflációra hivatkozva Egyiptom februárban 6 százalékkal, majd márciusban 5-10 százalékkal emelte a tranzitdíjakat, különösen az olaj- és gázhajók esetében. Az ukrajnai háború és a hajózást befolyásoló olajár-emelkedés ellenére a csatorna áprilisban érte el a "legmagasabb" havi forgalmát, 605 millió euró (247 milliárd forint) értékben.

2021 júliusa és 2022 júniusa között mintegy 1,32 milliárd tonna rakomány haladt át a csatornán, ami a tranzitdíjaknak köszönhetően 7 milliárd dolláros bevételt jelentett.

A kép a tavaly beszorult Ever Given konténerhajót mutatja, amely 6 napig blokkolta a forgalmat a Szuezi-csatorna vízi útjánForrás: AFP/© Cnes2021, Distribution Airbus DS/-

Osama Rabie, a Szuezi Csatorna Hatóságának (SCA) elnöke bejelentette, hogy az összeg a valaha befolyt legmagasabb a csatorna történetében, és mintegy 20,7 százalékos növekedést jelent az előző pénzügyi évhez képest.

A nemzetközi válságok bebizonyították a Szuezi-csatorna jelentőségét a globális ellátási láncok stabilitása szempontjából – tette hozzá Rabie.

A Szuezi-csatorna egyébiránt a világ tengeri kereskedelmének mintegy 10 százalékát bonyolítja le, és Kairó egyik fő devizaforrása.