Újranyitott a világ egyik leghíresebb aranybányája

dél-afrikai aranybánya, munkások
CARLTONVILLE, SOUTH AFRICA - MARCH 17 2005: Gold being poured at Driefontein Gold Mine near Carltonville, South Africa. The mine is owned by Gold Fields Ltd who are the fourth largest producers in the world. The company employ 48,000 people worldwide, and produces 4.3 million ounces of gold each year. (Photo by Tom stoddart/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kanadai Asante Gold bejelentette, hogy kiöntötték az első aranyat a ghánai Bibiani bányában. Ezzel újra aktívan termel az ország legendás aranybányája, miután korábban az előző tulajdonos bezárta.
Vágólapra másolva!

A vancouveri székhelyű Asante Gold azzal számol, hogy a következő 12 hónapban 175 ezer uncia nemesfémet termel majd a legendás Bibiani bánya – írja a Mining.com. A hír azt követően érkezett, hogy június elején üzembe helyezték a bányában a feldolgozóüzemet és a kapcsolódó berendezéseket.

A társaság kiemelte, hogy a termelés felfuttatása a tervek szerint folytatódik. Az Asante egyébként tavaly vásárolta meg a bányát az ausztrál Resolute Miningtól, és a létesítmény a nap 24 órájában működni fog a jövőben.

A tervek szerint a második évben a kibocsátás 220 ezer uncia aranyra emelkedik, míg a harmadik és a nyolcadik év között a kitermelés eléri a 200-255 ezer unciás tartományt.

A Bibiani egy történelmileg is jelentős aranybánya, amely Ghána észak-nyugati régiójában található. Mielőtt a korábbi tulajdonos leállította volna a termelést, több mint 4 millió uncia aranyat termelt.

A bánya újranyitása azonban Ghána számára is kedvező hír. Az ország ugyanis jelenleg az aranykitermelésének csökkenésével küszködik. Tavaly az ország összesített nemesfém-kitermelése 29,9 százalékkal, valamivel több mint 2,8 millió unciára esett vissza a megelőző évhez képest.

Ezzel 2008 óta a legalacsonyabb szintet érte el a kitermelés.

A visszaesés pedig azt jelentette, hogy Ghána már nem Afrika elsőszámú aranykitermelője, hanem csupán a második Dél-Afrika mögött.

Az Asante Goldnak ráadásul szoros kapcsolatai vannak Ghánával, mivel az ország állampolgárai közül többen is jelentős részvénytulajdonnal rendelkeznek a cégben. Emellett a vállalat igazgatótanácsában (és egyes vezető pozíciókban) is találhatók ghánaiak.