Kiderült, mely cégeknek van a legnagyobb adóssága a világon

vállalatok
(FILES) This file photo taken on February 25, 2020 shows robotic arms mounting doors to a model of the ID.3 Volkswagen electric car at an assembly line of the car factory of German car maker Volkswagen (VW) in Zwickau, eastern Germany. - Germany's auto sector is moving away from its traditional focus on building combustion engines to developing software. Germany's new government wants to speed up this pivot with the aim of having 15 million electric vehicles on its roads by 2030 from just over 500,000 today. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss összesítés készítői megvizsgálták, a világon mely cégek rendelkeznek a legnagyobb adóssággal. Az adatokból az látszik, hogy a top 10-es lista szereplői a tavalyi teljes vállalati adósságállomány 17 százalékáért feleltek. Ráadásul a legnagyobb hitelfelvevők körében mindössze két terület a meghatározó.
Vágólapra másolva!

A Janus Henderson befektetési cég adataiból az látszik, hogy a világ 10 legnagyobb nettó adósságállománnyal rendelkező vállalata hatalmas szereppel bír. Olyannyira, hogy tavaly a teljes, globális vállalati adósság (8,1 ezer milliárd dollár) 17 százalékát ezek a cégek adták.

Az élen két autóipari óriás, a Toyota és a Volkswagen állt, 186, illetve 185 milliárd dolláros adóssággal.

Miként a Statista ábráján is látszik, a top 8 közé még egy autógyártó, a Mercedes-Benz is felkerült, 109 milliárd dollárral.

Az élbolyban tehát jelentős szereppel bírnak az autógyártók, de a telekommunikációs és közüzemi szektor ugyancsak több vállalattal képviselteti magát. A harmadik helyen áll az AT&T (182 milliárd dollár), de a toplistán kapott még helyet a Verizon (174 milliárd dollár), a Deutsche Telekom (153 milliárd dollár), az Électricité de France (104 milliárd dollár), valamint a Comcast (98 milliárd dollár). A top 10-be mellettük befért még a BMW (96 milliárd dollár), illetve a Charter Communications (92 milliárd dollár).

A világ legnagyobb adósságával rendelkező vállalatai 2021/22-ben (milliárd dollár) Forrás: Statista

A jelentés hangsúlyozta, hogy bár ezek a számok önmagukban nagynak tűnnek, de a magas adósságállomány még nem feltétlenül jelent stabilitási problémát a cégek számára. A hitelfelvétel ugyanis fontos lehet a kutatásokhoz és fejlesztésekhez, valamint a beruházásokhoz.

Az adatokból az is kiderült, hogy a világ 900 vezető vállalata körében mért adósság több mint fele az Egyesült Államokban található.

Bár a nettó vállalati adósságállomány 2015 óta jelentősen emelkedett, a Janus Henderson azzal számol, hogy a következő időszakban csökken a hitelfelvétel. A magasabb finanszírozási környezet és a gazdasági lassulás ugyanis gyakran arra készteti a cégeket, hogy pénzügyi szempontból konzervatívabbá váljanak.