Hivatalos: az évtized pere jöhet a Twitter és Elon Musk között

Elon Musk, tesla, vezető
(FILES) In this file photo taken on April 11, 2022, Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center in Washington, DC. - Elon Musk faces a lawsuit filed May 25, 2022 accusing him of pushing down Twitter's stock price in order to either give himself an escape hatch from his $44 billion buyout bid, or room to negotiate a discount. The suit alleges the billionaire Tesla boss tweeted and made statements intended to create doubt about the deal, which has roiled the social media platform for weeks. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Most már hivatalos, hogy a Twitter beperli Elon Muskot, a Tesla és a SpaceX alapítóját, ezzel akarják rákényszeríteni, hogy felvásárolja a közösségi oldalt a korábban megígért 54,20 dolláros részvényenkénti áron - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Elon Musk még a múlt héten nyújtott be egy dokumentumot az amerikai tőzsdefelügyeletnek, amelyben jelezte, hogy eláll felvásárlási szándékától, mivel a Twitter nem biztosította számára a szükséges információkat.

Musk szerint a Twitter nem szolgáltatott elég információt arról, hogy a felületen hány hamis profil, illetve bot fiók található, pedig ezt ő feltételként szabta meg az üzlet megkötéséhez.

Elon Musk ellen már több ügyben zajlott vizsgálat, mert sokak szerint szándékosan manipulálja egyes cégek árfolyamát. Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Nem sokkal később a Twitter is bemutatta saját álláspontját, miszerint Musk szegte meg a felvásárlás feltételeit és szándékosan olyan kijelentéseket tett, amelyek hatására jelentős zuhánásba kezdett a Twitter tőzsdei árfolyam.

"Musk úgy tűnik abban hisz, hogy kedve szerint kihátrálhat a jogszabályok alól, megzavarhatja egy cég működését, szidalmazhatja a vállalatot és tönkreteheti a részvényesek értékét" - áll a Twitter közmelényében.

A Twitter szeptemberben szeretne négynapos tárgyalást az ügyben, az üzletnek október 24-ig kell megköttetnie, de azt követően is még van egy hathónapos kapu az engedélyeztetésre. A vállalat árfolyama viszont az eredetileg megállapodott 54.20 dollárhoz képest 30 százalékot esett. Egyes források szerint Musk stratégiája a cég értékének leverése lehet, amelyet követően kedvezőbb áron tudná felvásárolni a Twittert.