Soha nem látott fenyegetéssel néznek szembe a bányacégek

kína-ausztrália, kínai ausztrál kereskedelmi háború, bánya, szén, szénbánya, Ausztrália
To go with Climate-warming-UN-COP21-Australia-coal,FEATURE by Madeleine Coorey A photo taken on November 18, 2015, shows a coal mine in Bulga the Hunter Valley north of Sydney as Australia plans to dramatically ramp up coal exports -- which is the nation's second most valuable export -- to boost economic growth over the next decade despite climate change activists arguing new planned mines are "carbon bombs" incompatible with limiting temperature rises. As the world meets for climate change at talks in Paris, environmentalists say hopes of curbing global warming to less than two degrees Celsius (3.6 Farenheit) are incompatible with Australia's coal expansion plans. AFP PHOTO / William WEST (Photo by WILLIAM WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben hagyományos munkahelyeket számol fel a termelés automatizálása, a robotizációban előrehaladott ágazatoknak új kihívással kell szembenézniük. Egyre nehezebb képzett dolgozókat találni a csúcstechnológia működtetéséhez – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Ausztrália távoli sarkában üzemel a Rio Tinto bányavállalat legmodernebb üzeme, ahol az automatizálás révém a karantén idején sem voltak nagyobb fennakadások, pedig a határzár miatt a külföldi vendégmunkások nem tudtak eljutni a munkahelyükre. Ám a gépkezelők és a kétkezi munkások kizárása a termelési folyamatból egészen új gondokkal szembesíti a HR-eseket.

A bányavállalat adatelemzésben jártas és a mesterséges intelligenciához értő specialistákért versenyez az IT-cégekkel.

És ez a szokatlan terep azzal a veszéllyel jár, hogy a korábbinál magasabb szintekre hajtja fel az ágazati béreket.

Soha nem látott kihívással néz szembe a bányaipar a robotizáció miatt Forrás: Shutterstock

A Rio Tinto Gudai-Darri bányájában vezető nélküli teherautók szállítják vasércet, de robotok továbbítják a mintákat a telep laboratóriumába, s kitermelt ércet szintén vezető nélküli vonat viszi ki a bányából. A gépek üzemeltetéséhez és karbantartásához a Rio Tinto nagyjából hatszáz munkást foglalkoztat a helyszínen és több mint hetven embert egy irányítóközpontban Perth állam fővárosában, mintegy ezer mérföldre a kitermeléstől.

– mondta el Simon Trott, a Rio Tinto ágazati vezetője.

A technológia fejlődése 2030-ra öt bányászati munkahelyből négyet fog átalakítani az EY 2019-es becslése szerint. Egyre többen dolgoznak a távoli operációs központokban, a fejtést és a szállítást azonban mindinkább a robotok uralják. A tehergépjármű-vezetőket és a fúrókezelőket autonóm flottaüzemeltetők, adattudósok és rendszermérnökök váltják fel.