Elképesztően sok madár pusztul el az üvegtábláknak repülve

Madár, madár matrica, madaras matrica, madár védő matrica, ablak, üveg, állatvédelem, környezetvédelem
Bird silhouette stickers on a glass screen wall for preventing birds from hitting
Vágólapra másolva!
A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy évről évre többszáz millióra tehető azoknak a madaraknak a száma, amelyek azért pusztulnak el, mert üvegfalaknak, -tábláknak, -ablakoknak ütköznek. Míg a lakóházakban a nagyobb teraszajtóknak, egy gazdaságban például az üvegház falába, az istálló vagy a parasztház ablakaiba csapódhatnak be az állatok.
Vágólapra másolva!

Az ember alkotta tárgyak gyorsan problémát jelenthetnek számos állatfaj számára. A halak megeszik a műanyag részecskéket, a sünök a robotfűnyírók alá szorulhatnak, a szarvasok pedig áldozatokká válnak az utakon.

Amikor a madarak nagy sebességgel nekirepülnek a kemény felületnek, az esetek jelentős hányadában az üvegnek ütközve súlyos sérüléseket – belső sérüléseket, agyrázkódást, nyakcsigolya- vagy koponyacsonttörést – szenvednek.

A német szövetségi államok madárrezervátumainak előrejelzése szerint az évente látott madarak több mint 5 százaléka üvegtáblákba ütközik.

A NABU adatai szerint csak Németországban évente körülbelül 100 millió madár pusztul el egy üvegtábla általi ütközés következtében.

A balesetekben elpusztult madarak száma olyan nagy, hogy hatással lehet a madárpopulációkra. A madárcsapás elsősorban az énekesmadarakat, a ragadozó és vándorló madarakat, valamint a téli vendégeket érinti.

Különösen az üvegtáblák jelentenek nagy veszélyt a madarakra.

A madarak nem pontosan azt és úgy látnak, mint mi emberek. Az állatok számára az üveg egy láthatatlan akadály, amelyen keresztül azt hiszik, át tudnak repülni. Ha a növények vagy a kék ég is visszatükröződik rajta, az még jobban vonzza a madarakat.

„A repülő madarak, ha a keret és egyéb jelek alapján nem tanulták meg felismerni az üveget, teljes sebességgel nekirepülnek az ablaknak, és az esetek jelentős százalékában halálos sérülést szenvednek." – fogalmaz a Magyar Madártani Egyesület (MME).

A jó hír az, hogy jó tervezéssel elkerülhetők a madárbecsapódások. Számos, a problémát okozó üvegtáblákra rögzíthető dekoratív minta létezik, amelyeket a madarak jól érzékelnek.

A szitanyomással vagy fóliával felvitt látható jelölések és minták az üvegtáblákon a legjobb védelmet nyújtják az üvegházak vagy istállók ablakaira érkező madárbecsapódások ellen Forrás: Shutterstock

A legjobb védelem madárcsapódások ellen

Minél vonzóbb – fákkal, növényekkel színesített – egy hely, a madarak számára annál nagyobb az ütközés lehetősége. Ezért a fákkal és bokrokkal borított környezetben különösen nagy figyelmet kell fordítani a madárvédelemre.

A szitanyomással vagy fóliával felvitt látható jelölések és minták az üvegtáblákon a legjobb védelmet nyújtják az üvegházak vagy istállók ablakaira érkező madárbecsapódások ellen. Ahhoz, hogy a tükröződés megtörjön, kívülről kell rögzíteni a jelöléseket.

A kutatók szerint hatékonynak bizonyulnak a nagy kontrasztú pont- és rácsminták, valamint a csíkos ábrázatok, de jó megoldásnak tűnnek a kívülről vízszintesen vagy függőlegesen rögzített szalagminták, matricák. A színek közül a narancs különösen jól érzékelhető a madarak számára.

További módszerek a madarak védelmére

Az üveg alternatívái: síküveg helyett használjunk anyagában mintás, bordázott vagy mattüveget.

  • Bent: függönyök, belső redőnyök és az ablakra függesztett vagy ragasztott képek megakadályozzák és csökkentik az üvegek átlátszóságát, de sajnos nem a tükröződést!
  • Kint: elkerülhető a tükröződés például kívülre szerelt redőnyökkel, fém- vagy falécekből készült reluxákkal. A szúnyoghálók, szélharangok és nejlonzsinórok is jól bevált védekezési módszerek.
Madár védő matricák az üveg zajvédő falakon Forrás: Shutterstock
  • Az üveg zajvédő falakat feltétlenül meg kell jelölni és mindkét oldalról rögzíteni kell.
  • Zöldítés: Kerüljük a fákat és cserjéket az üveg- és ablakfrontok közelében, mivel ezek visszaverődnek, és itt történik a legtöbb ütközés. Másrészt a veszélyes zónákat közvetlenül ültetve hatástalaníthatja.
  • Zárjuk el az üvegtáblákat: természetes akadályt képezve a magas cserjéket, cserepes növényeket vagy kis fákat közvetlenül az ablak elé ültessük. A mesterséges fészkeket és a madáretetőket kellő távolságra kell akasztani a nem biztosított ablakoktól és üvegtábláktól.