Több mint 40 éves csúcson az amerikai háborús infláció

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az amerikai éves háborús infláció 9,1 százalékos volt júniusban, ami meghaladta az elemzői várakozásokat is. Ezzel egyre nő a nyomás az amerikai gazdaságon a fogyasztói árak tartós emelkedése miatt.
Vágólapra másolva!

A háború rendkívül kedvezőtlenül hatott az USA gazdaságára is. Idén júniusban 9,1 százalékos volt az éves alapú amerikai háborús infláció, ami 1981 novembere óta a legmagasabb ütemnek számít. Ráadásul a háborús infláció az elemzői várakozásokat is felülmúlta. A szakértők ugyanis 8,8 százalékra számítottak, miután májusban 8,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – írja a Trading Economics.

Az energiaárak elképesztő ütemben, 41,6 százalékkal emelkedtek, erre 1980 áprilisa óta nem volt példa.

Az üzemanyag 59,9 százalékkal, a fűtőolaj 98,5 százalékkal, a villamos energia pedig 13,7 százalékkal drágult. A földgáz ára 38,4 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban.

Több mint 40 éve nem látott szinten emelkedtek az amerikai fogyasztói árak júniusban Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Az élelmiszerek 10,4 százalékkal drágultak az USA-ban, ami 1981 februárja óta a legerősebb ütem volt. A lakhatási költségek ugyancsak emelkedtek, 5,6 százalékkal.

Az energiaárakat és az élelmiszereket kiszűrő maginfláció 5,9 százalékos volt.

Ez bár némileg elmaradt a májusban mért 6 százaléktól, de felülmúlta az 5,7 százalékos elemzői várakozást.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 1,3 százalékkal emelkedtek, míg a maginfláció 0,7 százalékos volt. Mindkettő meghaladta az elemzői várakozásokat.

Mindez végső soron azt jelentheti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve folytathatja az intenzív szigorítását, hogy igyekezzen visszaszorítani a háború miatt növekvő inflációt a világ első számú gazdaságában. Mivel pedig az amerikai jegybank eddig agresszívabban lépett föl, mint az Európai Központi Bank, így tovább folytatódhat az amerikai dollár erősödése az euróval és a világ más fizetőeszközeivel szemben.