A sziget, ahol minden tizedik ember színvak

színvakság, színvak, színtévesztés, látás, betegség, elváltozás
Looking through glasses to bleach tulips field. Color blindness. World perception during depression. Medical condition. Health and disease concept.
Vágólapra másolva!
A Promotions számolt be róla, hogy egy Mikronéziához tartozó szigeten különleges emberek élnek. Az Ausztráliától északkeletre lévő Pingelap mindössze 250 fős népességének tizede ugyanis kizárólag fekete-fehérben lát.
Vágólapra másolva!

A szűk 2 négyzetkilométeres földdarabot mindössze két évszázada fedezték fel az európaiak, aztán 1914-ben japán megszállás alá került, és lényegében a második világháború végéig abban a státuszban is maradt.

A képen Pingelap atoll fekete-fehérben, úgy, ahogy azt a szigetlakók 10 százaléka látja:

A trópusi éghajlatú szigeten nagyjából minden 10. ember akromatopsziában, vagyis örökletes színvakságban szenved.

A színlátásért felelős csapok náluk működésképtelenek, sőt az érintettek szeméből hiányzik a sárgafolt, mivel az nem tartalmaz pálcikákat.

Aki ilyen elváltozásban szenved, az csupán szürkeárnyalatokat lát a fehértől a feketéig. A kontúrokat felismerik, nem mosódik el előttük a látvány, de az a furcsa, hogy a színvakok maguktól nem veszik észre, hogy nem úgy látnak, mint a többség.

A sziget, ahogy annak lakóinak egy része érzékeli:

A pingelapézek betegsége az 1775-ös évre vezethető vissza, amikor katasztrofális tájfun söpört végig a szigeten. Mindössze 20 lakó maradt életben, köztük az akkori uralkodó, Doahkaesa Mwanenihsed, aki minden bizonnyal ezzel a különleges génhibával rendelkezett.

A természeti csapás után a terület újranépesítése elsősorban rá várt, így nem csoda, hogy a jelenlegi lakosság jó része a génjei mellett a színlátási problémáját is örökölte. Az utána jövő negyedik generációnál vált igazán érzékelhetővé a gond, amely Pingelapot ma olyan különlegessé teszi.

Az alábbi képen a sziget színes fotója látható:

Csak az arányok érzékeltetésére: az Egyesült Államokban 33 ezer emberből érint 1-et az akromatopszia, itt viszont 10-ből 1-et.

Mivel a lakosok többnyire halászatból élnek, nem könnyíti meg a dolgukat, hogy igen érzékenyek a napfényre.

Éjszaka viszont jobban látnak az átlagnál, ezért rákaptak arra, hogy fáklyafénynél repülő halakra vadásszanak.