Csökkent idén a kalóztámadások száma, de még így is veszélyesek a világtengerek

kalóz, kalózkodás, Nigéria, 2021, nigériai parti őrség
A Nigerian special guard climbs the ladder to a vessel during a joint exercise between Nigerian and Moroccan naval personels as part of Obangame Express, a multinational maritime exercise involving 33 countries off the coast of Lagos on March 20, 2019. - Thirty-three countries are participating in Obangame Express, a multinational maritime exercise sponsored by the United States Africa Command to test multinational maritime forces in a broad range of operations to increase capability and capacity to respond, check piracy, illicit trafficking, and other maritime threats in the Gulf of Guinea. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB) közzétett legfrissebb jelentése szerint az év első felében jelentősen csökkent a kalóztámadások globális száma, sőt, az elmúlt közel harminc esztendő alatt még sosem volt ilyen kevés incidens a világtengereken. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a tengerészek megnyugodhatnak, ugyanis az elmúlt fél évben a tengeri banditák így is több tucatszor támadtak, valamint 23 matrózt ejtettek túszul.
Vágólapra másolva!

A dokumentum a hajókat ért 58 kalóztámadást, valamint fegyveres rablást tart számon 2022 első hat hónapjáról, ami 1994 óta a legalacsonyabb szám. Az előző év azonos időszakában egyébként 68 támadás történt. Emellett az is figyelemre méltó adat, hogy idén még nem követtek el egyetlen emberrablást sem a világtengereken.

- mondta el Michael Howlett, az IMB igazgatója.

Ugyanakkor a szakember továbbra is arra biztatja a kormányokat és a hatóságokat, hogy folytassák járőrözéseiket, ezek ugyanis komoly elrettentő hatással bírnak a tengeri támadókkal szemben.

Katona mászik fel egy hajóra a nigériai és marokkói haditengerészet közös gyakorlata során. Összesen harminchárom ország vett részt a pár évvel ezelőtti Obangame Expressben, az Egyesült Államok Afrikai Parancsnoksága által szponzorált kiképzésben, amelynek célja a tengeri hatóságok felkészítése volt a Guineai-öbölben tapasztalt kalózkodás, illegális kereskedelem és egyéb tengeri fenyegetések kezelésére. Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Bár a bejelentett incidensek számának csökkenése üdvözlendő fejlemény, és az is, hogy ténylegesen ugyan nem volt emberrablás, azonban

az elmúlt féléves időszakban a tengeri útonállók 23 főt ejtettek túszul, ötöt pedig megfenyegettek.

Ezeken a helyeken vadásznak leginkább a kalózok áldozatra

Az 58 incidensből 12-t a Guineai-öbölből jelentettek, mely az elmúlt években a világ legveszélyesebb tengervizének számított a kalóztámadások száma alapján. A Szingapúri-szorosban tanyázó haramiák az év eleje óta a világszerte nyilvántartott összes rajtaütés több mint 25 százalékáért voltak felelősek. Az elkövetők mind a 16 dokumentált támadás esetében sikeresen felszálltak a hajókra, 6 alkalommal pedig a fegyvereiket is használták.

A nigériai haditengerészet különleges erői úgy tesznek, mintha kalózokat tartóztatnának le a Grand African NEMO (Navy Exercise Maritime Operations) kódnevű ötnapos hadgyakorlaton, amelynek célja a regionális haditengerészet és a szövetséges nemzetek támogatása volt a Guineai-öbölben elkövetett tengeri bűncselekmények leküzdésére Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Bár az Ádeni-öbölben az év eleje óta nem számoltak be incidensről, ennek ellenére továbbra is fennáll a kalózkodás veszélye, főleg a Vörös-tenger déli partjainál, valamint a jemeni és szomáliai vizeken.