Még kivitelre is jut a Magyarországon előállított élelmiszerből

élelmiszer, termelés, ensz, oecd, előrejelzés
Mindenből jut az asztalra, csak nem mindenkinek egyformán
Vágólapra másolva!
A magas termelési költségek és a bizonytalan gazdasági környezet mellett most már az aszály is nehezíti a termelők helyzetét, de Magyarországon továbbra sincs veszélyben az élelmiszerbiztonság - hangsúlyozták a szakértők az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. agrár- és élelmiszeripari üzletágának csütörtöki rendezvényén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Hollósi Dávid ügyvezető igazgató közölte, hogy jelenleg a hajtatott zöldségek termelői örvendhetnek a legkedvezőbb kilátásoknak, mert az üvegházakban és fóliasátrakban nem fenyeget az aszály, a geotermikus energiára alapozva pedig a költségeik is alacsonyabbak, mint a nyugati versenytársaké.
A gyümölcstermesztőknek abból a szempontból jól kezdődött az idény, hogy nem kellett jelentős fagykárokkal szembesülniük.A szántóföldi növények továbbra is erős keresletre számíthatnak.

Képünk illusztráció Forrás: iStock

A Takarékbank elemzője, Héjja Csaba szerint az élelmiszer fel fog értékelődni, és az sem elképzelhetetlen, hogy a fenntarthatósági szempontokat a következő években felülírják az ellátásbiztonsági elvárások.

Rámutatott:

kedvező adottságainak köszönhetően Magyarországot nem fenyegeti az élelmiszerhiány, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy mennyi jut kivitelre, és milyen áron lehet értékesíteni.

A szakértők szerint az árfolyamkörnyezet kedvez a magyar mezőgazdaságnak, ugyanis mérsékelheti a dömpingáruk behozatalát, az aszály miatti terméskiesést pedig részben ellensúlyozza, hogy a külföldi értékesítés forintban nagyobb bevételt eredményez.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy az élelmiszergazdálkodásnak a pazarlás az egyik legnagyobb ellensége, ugyanis a Föld 4 milliárd hektárnyi termőföldjéből 1 milliárd hektár termése hulladék lesz, a felhasznált édesvíz negyede ugyancsak kárba vész. Közben a fejlett országokban a kelleténél sokkal több, 4 ezer kalória jut naponta egy emberre, de nincs elég ott, ahol igazán nagy szükség volna rá.