Itt a magyar csodakötvény, amely két számjegyű kamatot fizet

Államadósság Kezelő Központ Zrt., ÁKK
Budapest, 2019. március 15. Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) bejárata a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Ritka az olyan állampapír manapság, amelynek a hozama nincs mélyen az infláció alatt, és a magyar 2027/B ilyen. Jelenleg ez a legjobb védelem a júniusban 11,7 százalékra emelkedő inflációval szemben.
Vágólapra másolva!

Centikre van attól, hogy reálkamatot biztosítson a jelenlegi inflációs környezetben az egyik legvonzóbbá vált magyar állampapír:

péntektől a 2027/B sorozatszámú kötvény három hónapig (október 22-ig) évi 11,56 százalék kamatot fizet

- írja a Világgazdaság.

A magyar állampapírpiacon a 2027/B az üdítő kivételt jelentő változó kamatozású kötvények egyike. Az ilyen típusú kötvények emelkedő kamatkörnyezetben teljesítenek jól. A 2027/B aktuális kamata a három hónapos Bubort követi, a kötvény kondíciói szerint július 22. a kamatforduló, a kamatláb meghatározásánál pedig a három nappal azelőtti (július 19-i) Bubor az irányadó.

Az elmúlt három hónapra a 2027/B sokkal szerényebben, évi 6,6 százalékkal kamatozott, tekintve, hogy az április 19-i kamatmegállapításkor csak ennyi volt a háromhavi Bubor értéke. A fenti 11,56 százalékos kamat egyébként kis híján eléri a júniusi magyar éves inflációs rátát, amely 11,7 százalék volt.

A jó hír, hogy ez a típusú kötvény nem évente egyszer, hanem háromhavonta kifizeti a kamatot.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Érdemes továbbra is figyelniük a Bubor alakulását a kötvénybefektetőknek.

A 2023/B kötvény kamatfordulója július 26., a kamatláb megállapításához pedig a csütörtöki (július 21-i) Bubort veszik figyelembe.

A jövőre lejáró változó kamatozású kötvényből június végén 257 milliárd forintnyi volt a befektetőknél. A 2027-ben lejáró hitelpapírt sokkal inkább zsákolják a befektetők (mivel ez nem lakossági állampapír, hanem intézmények is vásárolhatják), a múlt hónap végén 961 milliárd forint volt a kintlévő állomány.

A piacon elérhető magyar államkötvények hozamai egyébként csökkenést mutattak szerdán, jelenleg a legmagasabb a hároméves papíré, amellyel 10,12 százalékos hozam mellett kereskedtek, tehát látványos a változó kamatozású kötvények hozamelőnye.