Hatalmas a világ szénigénye, még a tálibok is árat emeltek

Kína, szén dioxid
HEBEI, CHINA - NOVEMBER 19: Smoke billows from smokestacks and a coal fired generator at a steel factory on November 19, 2015 in the industrial province of Hebei, China. China's government has set 2030 as a deadline for the country to reach its peak for emissions of carbon dioxide, what scientists and environmentalists cite as the primary cause of climate change. At an upcoming conference in Paris, the governments of 196 countries will meet to set targets on reducing carbon emissions in an attempt to forge a new global agreement on climate change. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években az egész világ igyekezett eltávolodni az erősen környezetszennyező széntől az energiatermelésben, azonban az ukrajnai háború mindent felülírt. Rövid távon már a világ legnagyobb gazdaságai is növelik a szénfelhasználásukat.
Vágólapra másolva!

Ahogy világszerte egyre nagyobb problémát jelent az energiahordozók beszerzése, úgy értékelődik fel a szén szerepe a világgazdaságban – írja az Oilprice.com elemzése.

Az ukrajnai háború következményei ugyanis a legnagyobb gazdaságokat is kényszerhelyzetbe hozták.

Az Egyesült Államokban például a széntermelés idén jelentősen emelkedett a tavalyi évhez képest.

Az Energy Information Administration szerint az amerikai széntermelés 6 százalékkal bővült az idei első negyedévben 2021 azonos időszakához képest.

Mindeközben Kína is megemelte a szénkitermelését és a fogyasztását, hogy támogassa a gazdaságát.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság pedig úgy számolt, hogy az unió szénfelhasználása 5 százalékos emelkedést produkálhat a következő időszakban, de ez a szám rövid távon még emelkedhet is.

Jelentősen megnőtt a világ szénigénye Forrás: AFP/William West

Ráadásul a világ szénigénye hirtelen olyan jelentős lett, hogy

még az afganisztáni tálib vezetés is felemelte a szén árát, tonnánként 90 dollárról 200 dollárra.

A lépés azt követően történt, hogy Pakisztán érdeklődést mutatott az afgán szén importja iránt.

Emellett India, a világ második legnagyobb szénimportőreként, idén júniusban rekord mennyiségű termikus szenet vásárolt. Az ország termikus szénimportja júniusban 19,22 millió tonnára emelkedett. Ez 56 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusi szintnél. A termikus szenet elsősorban villamosenergia-termelésre használják, vagyis nem minősül kohászati szénnek.

Az ilyen magas globális szénigény azonnal felveti, hogy a legnagyobb gazdaságok képesek lesznek-e tartani a saját maguk számára kitűzött klímacélokat.

Noha eddig egyetlen európai ország sem vonta vissza a szén 2030-ig vállalt kivezetésének tervét, Németország, Ausztria, Franciaország és Hollandia is bejelentette, hogy tervezi a szénalapú energiatermelés növelését.