Elképesztő hasznot vágnak zsebre az amerikai olajfinomítók

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Oil refinery plant from industry zone, Aerial view oil and gas petrochemical industrial, Refinery factory oil storage tank and pipeline steel at night, Ecosystem and healthy environment concepts.
Vágólapra másolva!
Ahogy a második negyedévben jelentősen megemelkedtek az üzemanyagárak az Egyesült Államokban, a legnagyobb független olajfinomító cégek elképesztő nyereségeket realizáltak. Egy friss becslés szerint a profitjuk akár 650 százalékkal is emelkedhetett.
Vágólapra másolva!

Az idei második negyedévben meredeken emelkedtek az amerikai üzemanyagárak, ami hatalmas profitot jelentett az olajfinomítóknak.

Az USA nyolc legnagyobb független finomítója ugyanis 652 százalékos átlagos, egy részvényre jutó profitnövekedést könyvelhetett el

– derül ki a Tudor Pickering & Co. befektetési bank becsléseiből. A hivatalos számokat a cég a hónap végén hozza nyilvánosságra.

Ráadásul az úgynevezett finomítási árrések is sokéves csúcsokra emelkedtek, vagyis az integrált olaj- és gázipari cégekhez, illetve a finomítókhoz hatalmas összegek folytak be az elmúlt hónapokban – írja az Oilprice.com.

Miként egy elemző hangsúlyozta,

kétszer olyan magas árréseket láthattunk most a piacon, mint az „aranykorban", vagyis 2004 és 2007 között.

Abban az időszakban a finomítók szintén jelentős nyereségeket könyvelhettek el.

Hatalmas nyereségre tehetnek szert a legnagyobb olajcégek Forrás: AFP/David McNew/David Mcnew

Nem véletlen tehát, hogy több nemzetközi olajipari óriás is jelezte, a második negyedéves jelentéseikben kiugróan magas profitokról fognak beszámolni. A francia TotalEnergies már közölte, hogy „rendkívüli" eredményekre számít. Az ExxonMobil szerint az árrések emelkedése 4,4-4,6 milliárd dollárral növeli meg a negyedéves profitját. A Shellnél pedig az árrés csaknem megháromszorozódott, ami várhatóan 800 millió és 1,2 milliárd dollár körüli összeget tesz hozzá a cég negyedéves eredményéhez.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Az iparági elemzők azonban úgy számolnak, hogy az USA-ban tapasztalt második negyedéves eredmények egy ideig a tetőpontot jelenthetik a cégek számára. A magas árak miatt ugyanis az elmúlt hetekben már csökkenni kezdett az amerikai benzinkereslet. Ráadásul a kőolaj világpiaci ára is visszaesett a korábbi, hordónkénti 120 dolláros csúcsokról, ahogy a piacok egyre inkább tartanak a recessziótól.