Az aszály miatt mentességet kaphatnak a gazdák

vízstratégia, aszály, 
Elszáradt napraforgó a szikes talajon a Hajdú-Bihar megyei Zsáka határában
Vágólapra másolva!
Történelmi aszály sújtja Magyarországot, a magyar gazdálkodókat több korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium vasárnap, amely arra is felhívta a figyelmet, a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Ha a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken nem a gazda hibája miatt nem termett meg a várt terménymennyiség és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzi, illetve amennyiben aszálykárról van hatósági igazolása, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól. Ezt a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény részletesen szabályozza.

Mentesül a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól a gazda, ha a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény a gazda önhibáján kívül nem termett meg, és amiről a másik szerződő felet még a termény betakarítása előtt értesítette.

Valamint akkor, ha a gazda az ellenőrzési körén kívül eső mezőgazdasági káresemény bekövetkezését a kormányhivatal, mint agrárkár-megállapító szervhez történt bejelentés alapján kiállított hatósági döntéssel igazolta.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha a szerződő felek megállapodásban rögzítették, hogy a gazda a kieső terménymennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületen termelt mezőgazdasági terménnyel pótolja, akkor a gazda mentesül a szerződésben rögzített mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól,

ha az ellenőrzési körén kívül eső okot az általa használt összes földterület vonatkozásában bejelentette és igazolta.

A minisztérium közlése szerint nincs tudomásuk ezen a területen vitákról, de mégis fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a piaci szereplők közötti esetleges pereskedés gyors és hatékony rendezésére javasolják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Etikai Bizottságának az [email protected] e-mail címen történő megkeresését.

A minisztérium leszögezte, hogy az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát.

Hozzátették, hogy a lakosság élelmiszerbiztonságának záloga ugyanis a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása. A magyar kormány és az Agrárminisztérium továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri az aszály okozta károk mértékét, és mindent megtesz a magyar termelők veszteségeinek mérséklése és a termelés folyamatosságának fenntartásáért.