Súlyos áramkimaradásokkal fenyeget a kínai hőhullám

Kína, áram  Xinhua Headlines: Powering a nation of 1.4 billion cn Horizontal
(210525) -- GUANGZHOU, May 25, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo shows technicians of State Grid Zhejiang Electric Power Company checking power transmission lines to make sure the stable operation of local power supply in Zhoushan, east China's Zhejiang Province, Oct. 23, 2020. (Xinhua/Xu Yu) (Photo by Xu Yu / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A hosszú ideje tartó kínai hőhullám rekord szintekre emelte az ország áramfogyasztását. Ez pedig már komoly áramkimaradásokkal is fenyeget, ráadásul a hőség várhatóan még egy hétig kitart.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint kedden több mint 300 kínai városban haladhatta meg a csúcshőmérséklet a 35 Celsius-fokot, ahogy az országot hosszú ideje tartó hőhullám sújtja. Az egyik nagy állami áramellátó vállalat, a China Southern Power Grid pedig közölte, a hétfői áramfelhasználás 3 százalékkal meghaladta a tavalyi csúcsterhelést – írja a The Guardian.

Kuangtung tartományában szintén rekordot döntött az áramfogyasztás a hőség miatt, elérve a 142 millió kilowattot – ez 4,89 százalékkal haladta meg a tavalyi csúcsterhelést.

Mindez pedig már áramkimaradásokhoz is vezetett a tartományi fővárosban, ahol egész héten 37 fok feletti csúcshőmérsékleteket mértek, vasárnap és hétfőn pedig a 40 fokot is elérte a hőmérséklet.

Rekord áramfogyasztást hozott a kínai hőhullám Forrás: Imaginechina/Zhu Wanchang

A vállalat diszpécserirodájának elnöke elmondta, amint a hőmérséklet Kantonban meghaladta a 35 fokot, minden további melegedés Celsius-fokonként 3-5 millió kilowattos tehernövekedést jelentett.

Múlt héten egyébként a kínai villamosenergia-tanács arról számolt be, hogy

az országos áramfogyasztás 2,9 százalékkal nőtt 2022 első felében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Júniusban az éves növekedés 4,7 százalékos volt.

Egyelőre nem is várható a kínai hőség enyhülése, amely elsősorban a délkeleti és nyugati régiót érinti. Az országos meteorológiai hivatal kedden arra figyelmeztetett, hogy a hőség még további 10 napig fennmaradhat.