Az elmúlt háromszáz év legnagyobb, 170 karátos rózsaszín nyersgyémántját fedezték fel egy angolai bányában - jelentette be szerdán az afrikai ország kormánya és a bányát működtető ausztrál vállalat, a Lucapa Diamond Co.

A ritka gyémánt a Lulo Rose nevet kapta, mert a Lulo-bányában találták, ahol az Angolában valaha talált két legnagyobb gyémánt - köztük egy 404 karátos - is előkerült. A rózsaszín drágakő az ötödik legnagyobb gyémánt az alluviális gyémántbányából, ahol már 27 darab 100 karátos vagy annál nagyobb gyémántot termeltek ki.

A Lulo RoseForrás: AFP/Handout

A különösen ritka és tiszta gyémántok közé tartozó, "történelmi leletnek" számító rózsaszín gyémántot nemzetközi árverésen értékesíti az angolai állami gyémántkereskedelmi cég, a Sodiam, vélhetően csillagászati áron. Angola a világ 10 legjelentősebb gyémánttermelője közé tartozik.
A Lulo Rose imponáló méretű, de csak a saját kategóriájában számít kiemelkedően nagynak, a színtelen gyémántok 1000 karátosnál jóval nagyobbak is lehetnek. A világ valaha talált legnagyobb drágakőminőségű nyersgyémántja, a Dél-afrikai Köztársaságban 1905-ben bányászott Cullinan, amelynek darabjai a brit koronaékszereket és II. Erzsébet királynő személyes ékszereit díszítik, 3106 karátot nyomott.

Minden idők legdrágább csiszolt gyémántját, az 59,6 karátos Pink Start 2017-ben 71,2 millió amerikai dollárért (mai árfolyamon 28,5 milliárd forintért) árverezték el Hongkongban.