Halmoznák az aranyat a világ jegybankjai

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Arany Világtanács éves felmérése szerint a világ jegybankjai továbbra is fontos tartalékeszközként tekintenek az aranyra. A következő 12 hónapban pedig tovább vásárolhatnak a nemesfémből a központi bankok.
Vágólapra másolva!

Az idei év további részében is növelhetik a jegybankok az aranytartalékaikat – derül ki az Arany Világtanács (WGC) éves felméréséből.

A szervezet közlése szerint az 57 válaszadó jegybank 25 százaléka nyilatkozta, hogy a következő 12 hónapban (júniustól, a felmérés készítésétől számítva) várhatóan bővíteni fogja az aranytartalékait.

A 2021-es felmérésben még csak 21 százalék nyilatkozott így.

A jelentés hangsúlyozta, a tervezett vásárlásokat elsősorban egy esetleges globális pénzügyi válságtól való növekvő aggodalom támogatja.

Tovább halmozzák fel az aranyat a világ jegybankjai Forrás: Shutterstock

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy egyre világosabb a különbség a fejlett és a fejlődő országok jegybankjai között. A vásárolni szándékozó intézmények ugyanis kivétel nélkül a fejlődő és feltörekvő gazdaságokból kerültek ki. Összességében pedig ezek a központi bankok 80 százalékban arra számítanak, hogy a globális aranytartalékok a következő évben emelkedni fognak.

Ráadásul egyre több jegybank kalkulál azzal, hogy az amerikai dollár és az euró tartalékeszköz szerepe is csökkenni fog a következő időszakban. Ezzel szemben az arany és a kínai jüan szerepe felértékelődhet.

A felmérésből az is kiderült, hogy az idei első negyedévben a jegybankok 84 tonnával növelték az aranytartalékaikat, ami 29 százalékos csökkenésnek számított 2021 első negyedévéhez képest.