Tovább nőtt egy fontos gazdasági mutató

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció
Choice of an employee leader from the crowd. Man holds an employee in his hand.
Vágólapra másolva!
A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 57,8 pont, tovább emelkedett a júniusi 57,0 pontról - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Vágólapra másolva!

A válaszadók tizenötödik hónapja az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A most mért szezonálisan kiigazított júliusi indexnél 1995 óta csupán egyszer, 2014-ben volt magasabb júliusi index.

A felmérésben vizsgált részindexek - a szállítási átfutási idők indexét kivéve - bővülést jeleznek. A foglalkoztatottságindex 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, immár tizedik alkalommal.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vásárolt készletek szintje júniushoz képest 2 százalékponttal emelkedett és stabil bővülést mutat. A külpiaci mutatók szintén bővülési tendenciáról adnak képet, akárcsak a beszerzési árak és beszerzési mennyiség indexe. A késztermékkészletek szintje ugyancsak bővülést mutat - ismertette az MLBKT.

A termelési mennyiség indexe a június havi értékhez képest nőtt, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenhetedik alkalommal, 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

Az új rendelések indexe növekedett, 50,0 pont fölött maradt, ami jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

A szállítási átfutási idő nőtt júniushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe enyhén csökkent júniushoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenhatodik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett a legmagasabb júliusi adat.

A beszerzési árak esetében a júliusi index tovább emelkedett, bőven 50,0 pont felett maradva nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazítással hatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júliusi érték.

A késztermékkészletek indexe júliusban ismét alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de továbbra is bővülésre utal.

A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az exportindex csökkent júniushoz képest, de 50,0 pont fölött maradva bővülést mutat. A másik külpiaci mutató, az importindex szintén bővülést mutat, de a növekedés erősebb ütemre utal.

Jelentősebb áremelkedést jeleztek júliusban a válaszadók acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső esetében. Hiány volt acélból, bútorlapból, cementből, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumi alapanyagból, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, öntödei alkatrészekből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből.

Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók - tájékoztatott a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.