Whiskyérlelőként hasznosul egy bezárt iskolaépületet Japánban

whiskey, Whisky, Whisky égetett szeszesital, elkészítés, gyártás, lepárlás
Bartender Serve Whiskey, on wood bar.
Vágólapra másolva!
Érlelés céljából whiskys hordók állnak sorban, és néznek a valamikori oktatótábla felé egy immár kihalt általános iskolában Japánban - írja a The Mainichi japán napilap. 
Vágólapra másolva!

A korábban hosszú időn át gyerekzsivajtól hangos önkormányzati tulajdonban lévő Nanao Általános Iskolában 2018 márciusa óta halotti csend uralkodik, az oktatási intézményt ugyanis bezárták.

Érlelt whisky hordói az egykori általános iskola egyik tantermében

A nagahamai önkormányzat 2021 júniusában azonban úgy döntött, hogy nem hagyja kihasználatlanul az épületet és bérbeadta a helyi alkoholosital-gyártó vállalatnak, a Nagahama Roman Beer Company-nek.

A cég rövidesen whiskyérlelő üzemmé alakította át a korábbi iskolát.

Azóta 50 és 500 liter közötti űrtartalmú hordók sorakoznak a volt iskola folyosóin, az orvosi szobában, a művészeti és kézműves teremben és más oktatási helyiségekben.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Az érlelési idő a szeszesital fajtájától függően eltérő, a szakértők szerint az itt tárolt whisky-k esetében például akár 10 év is lehet.

Megváltoztatták az egykori tanépület nevét is,

a bérleti szerződés aláírása óta ez lett a Nagahama Azai gyár, ahol nemcsak érlelik, hanem keverik és palackozzák is a whisky-t. Idén július 17-én nyílt napot is tartottak itt, ami rengeteg érdeklődőt vonzott.