Kiderült, hogy mire költötték a gyermekesek az szja-visszatérítést

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Woman putting golden coin in pink piggy bank for step up growing business to profit and saving with piggy bank, Saving money for future plan and retirement fund concept.
Vágólapra másolva!
Az idei év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét. Az érintett háztartások különböző összegeket kaptak, a K&H biztos jövő felmérése szerint a visszatérítésre jogosult családok átlagosan 596 ezer forint extra bevételhez jutottak - közölte a pénzintézet. 20 százalékuk kevesebb mint 250 ezer forintot, 3 százalékuknál viszont - a két szülő együtt - több mint 1,5 millió forintot kapott. A visszatérítés összegének 33 százaléka a mindennapi kiadásokra megy el, további 33 százalékuk a megtakarításokat gyarapítja, 14 százalék adósság- vagy hiteltörlesztésre, a fennmaradó 20 százalékot pedig többek szórakozásra, utazásra költik.
Vágólapra másolva!

Jelentős plusz pénzzel kezdhették az idei évet a gyerekes családok, ugyanis visszakapták a tavalyi évre jutó személyi jövedelemadó összegét, jogosultanként maximum 809 ezer forintot - derül ki a K&H második negyedéves biztos jövő indexéből, amely ismerteti, hogy az 30-59 éves korosztályba tartozó szülők mekkora összeget kaptak és mire fordították az extra bevételt.

Jelentős szórás

A kutatás szerint azok a háztartások, akik hozzájutottak a visszatérítéshez - a megkérdezettek 92 százaléka - összesen átlagosan 596 ezer forint forintot kaptak, az összegek között azonban jelentős a szórás, ami érthető, hiszen országos szinten jelentős eltérések vannak a fizetések között.

Az érintettek családjainak 20 százaléka 250 ezer forint alatti bevételről számolt be, további 21-21 százalékuk 250-499 ezer, illetve 500-749 ezer forinthoz jutott.

Vagyis a kutatásban szereplők esetében 10-ből 4 háztartásnál 250-749 ezer forint érkezett a családi költségvetésbe. A felmérés részletes eredményeiből kiderült az is, hogy 3 százalékos volt azoknak az aránya, akiknél a háztartás bevételei több mint 1,5 millió forinttal nőttek a mindkét szülőnek járó visszatérítés eredményeként.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mire megy?

Vegyes kép rajzolódik ki a többletbevétel felhasználását tekintve. A K&H kutatása szerint a családba érkező összeg 33 százalékát a mindennapos kiadások finanszírozására költötték a válaszadók. Ez a magas arány érhető annak fényében, hogy az idén növekedésnek indultak az árak, az év első hat hónapjában ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint az éves infláció mértéke 11,7 százalékos volt, ezen belül például az élelmiszerek ára több mint 22 százalékkal nőtt.

A visszatérítés összegének további 33 százalékát megtakarításra fordították a megkérdezettek,

14 százalékot adósság- és hiteltörlesztésre, a kérdéses összeg fennmaradó 20 százalékát pedig utazásra, szórakozásra és különböző, nem a mindennapi vásárlások körébe tartozó termékek beszerzésére költötték.