Rejtélyes lézerfényes támadások érték az amerikai mentőhajókat a Nagy-tavakon

Lézer, lézerfény, illusztráció
Spectacular and colorful lighting at an event.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok parti őrsége és a helyi bűnüldöző szervek is vizsgálják a közelmúltban történt két lézercsapásos incidenst, amelyeket mentőhajók ellen követtek el. Az Ontario-tó vizén úszó járművek legénységét a támadások a kutatási és mentési műveletekben akadályozták .
Vágólapra másolva!

Az incidensek még 2022. június 11-én, valamint július 12-én történtek.

Mindkét esetben nagy teljesítményű lézerfénnyel vakították el a kishajók legénységét.

Habár személyi sérülés egyik esetben sem történt, azonban a parti őrség arra figyelmeztetett, hogy az ilyen típusú akciók illegálisak, és hátráltatják a mentési munkálatokat, nem beszélve arról, hogy az éles fények súlyos szemkárosodást is okozhatnak.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a lézerfény nagyjából ugyanolyan mértékben károsíthatja a látást, mintha hosszú időn keresztül közvetlenül a Napba bámulnánk (A kép illusztráció) Forrás: donatas1205 / Shutterstock

Az Egyesült Államokban a törvények szerint tilos lézerfényt repülőgépekre vagy hajókra irányítani, és az ilyen bűncselekmények akár 5 éves szabadságvesztéssel is sújthatók. Ezért a parti őrség nyomozói a helyi bűnüldöző szervekkel dolgoznak együtt a közelmúltbeli események tetteseinek felkutatásán.

– magyarázta Mark Kuperman, az amerikai parti őrség helyi egységének kapitánya.