Az Egyesült Államok parti őrsége és a helyi bűnüldöző szervek is vizsgálják a közelmúltban történt két lézercsapásos incidenst, amelyeket mentőhajók ellen követtek el. Az Ontario-tó vizén úszó járművek legénységét a támadások a kutatási és mentési műveletekben akadályozták .

Az incidensek még 2022. június 11-én, valamint július 12-én történtek. Mindkét esetben nagy teljesítményű lézerfénnyel vakították el a kishajók legénységét. Habár személyi sérülés egyik esetben sem történt, azonban a parti őrség arra figyelmeztetett, hogy az ilyen típusú akciók illegálisak, és hátráltatják a mentési munkálatokat, nem beszélve arról, hogy az éles fények súlyos szemkárosodást is okozhatnak. 

Több kutatás is bebizonyította, hogy a lézerfény nagyjából ugyanolyan mértékben károsíthatja a látást, mintha hosszú időn keresztül közvetlenül a Napba bámulnánk (A kép illusztráció)Forrás: donatas1205 / Shutterstock

Az Egyesült Államokban a törvények szerint tilos lézerfényt repülőgépekre vagy hajókra irányítani, és az ilyen bűncselekmények akár 5 éves szabadságvesztéssel is sújthatók. Ezért a parti őrség nyomozói a helyi bűnüldöző szervekkel dolgoznak együtt a közelmúltbeli események tetteseinek felkutatásán.

Ahogy egy állampolgár szándékosan nem veszélyeztetne egy nagy sebességgel haladó mentőautót vagy tűzoltóautót, úgy a parti őrség legénységének munkáját sem hátráltathatja." – magyarázta Mark Kuperman, az amerikai parti őrség helyi egységének kapitánya.