Átvették a Sberbank magyarországi hitelportfólióját

Sberbank, logó, épület, Budapest, Fehér Hajó utca, illusztráció
Vágólapra másolva!
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB ügyfélköre.
Vágólapra másolva!

Májusban az MKB Bank Nyrt. nyerte a pályázatot, amelyet a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. hitelállományának átvételére írt ki a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft.

A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs az ügyintézéssel kapcsolatos teendőjük, az MKB Bank keresni fogja őket. A meglévő hitelükkel kapcsolatos kérdéseikkel továbbra is a Sberbank ügyfélszolgálatához fordulhatnak az érintett ügyfelek

- közölte az MKB.

Felidézték, az MKB pénzügyi hatásvizsgálatokat követően májusban nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a Sberbank Magyarország hitelportfóliójának átvételére.

A Sberbank logója egy budapest épület homlokzatán (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóságvégelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

A Sberbank Magyarország Zrt. 65.158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Az OBA által nem biztosított - 100 ezer euró feletti - kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehetett hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekre mintegy ezer, döntően vállalkozói ügyfél tarthat igényt.