Elon Musk űripari vállalata, a SpaceX műholdak ezreit állította már pályára, és sokan állítják, hogy látták is ezeket az égen. A műholdak a Starlink projekt részei, amely gyors internetszolgáltatást biztosítana a Föld elzártabb területein is.

Elon Musk egyik legnagyobb projektje a Starlink, amely a SpaceX űripari vállalat alá tartozik. A vállalkozás célja, hogy műholdak ezreit állítsa Föld körüli pályára, ezzel pedig nagy sebességű internetszolgáltatást biztosítson a Föld elzártabb pontjain élők számára is – írja a BBC összefoglalója.

A Starlink műholdjait alacsony Föld körüli pályára állították, hogy a műholdak és a földfelszín közti kapcsolat a lehető leggyorsabb legyen. A Föld teljes lefedettségének eléréséhez azonban rendkívül sok ilyen műholdra lenne szükség, vagyis a projekt végcéljának elérése egyelőre még kérdéses.

Az elérhető információk szerint a Starlink 2018 óta mintegy 3000 ezer műholdat helyezett működésbe, és egyes szakértők szerint végül 10-12 ezer műholdat helyezhetnek üzembe.

Végső soron a Starlink célja, hogy megkerülje a nagy mennyiségű (például kábeles) infrastruktúra telepítését. Ezzel pedig lehetővé válik, hogy az elzártabb régiók lakosai is hozzáférjenek az internethez.

A hagyományos szolgáltatókhoz viszonyítva azonban a Starlink egyáltalán nem olcsó. Musk vállalata havonta 99 dollárt (közel 39 ezer forint) számít fel az ügyfeleinek, miközben a műholdas csatlakozáshoz szükséges eszközök 549 dollárba (kb. 215 ezer forint) kerülnek.

A Starlink saját közlése szerint jelenleg 400 ezer előfizetője van a lefedett 36 országban – elsősorban Észak-Amerikában, Európában, valamint Ausztrália és Óceánia térségében. Jövőre a Starlink azt tervezi, hogy tovább bővíti a lefedettségét Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában.

A BBC által megkérdezett elemzők szerint a Starlink legnagyobb problémája az, hogy egyelőre olyan régiókban biztosít szolgáltatást, melyek internetes lefedettsége már eleve igen erős. Vagyis a következő időszakban komoly akadályt jelenthet, hogy a szegényebb, internettől elzárt területeken (ahol tehát valóban hatékony lehetne a projekt) a felhasználók számára egyszerűen túl drága lesz a szolgáltatás. Ez elsősorban a magánszemélyek számára jelenthet gondot, viszont az iskolák és kórházak például valóban élvezhetik a projekt előnyeit.

További probléma, hogy a Starlink több ezer műholdja már ma is súlyos biztonsági gondokat jelent a világűrben. Nemrég egy Starlink műhold majdnem össze is ütközött a kínai űrállomással. Ha pedig túl sok ütközés történne az alacsony Föld körüli pályán, akkor olyan mennyiségű űrszemét képződhet, hogy az már súlyosan megnehezítené a magasabb pályák elérését, ahol a navigációs és távközlési műholdak is találhatók

Végül a csillagászok is aggodalmukat fejezték ki a Starlink műholdjai miatt. A tudósok hangsúlyozták, hogy a műholdak megzavarhatják a csillagok és bolygók megfigyelését, mivel napkeltekor és napnyugtakor a napfény megcsillan a szárnyaikon.